IC Engine Questions and Answers – Principles of Carburetion

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Principles Of Carburetion”.

1. A simple carburetor supplies a rich mixture during ___________
a) starting
b) idling
c) cruising
d) accelerating
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

2. The size of a carburetor is generally given in terms of the diameter of the ______________ in mm.
a) venturi tube
b) jet
c) nozzle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The size of the carburetor is generally given in terms of the diameter of the venturi tube in mm.

3. A decrease in the density of air ______________ the value of air-fuel ratio.
a) increases
b) reduces
c) equals
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, a decrease in the density of air reduces the value of air-fuel ratio.
advertisement
advertisement

4. Venturi tube is also known as ___________
a) choke tube
b) throat
c) nozzle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. The pressure difference between the float chamber and the throat of the venturi is known as ___________
a) carburetor expansion
b) carburetor acceleration
c) carburetor depression
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Carburetor depression is defined as the pressure difference between the float chamber and the throat of the venturi.
advertisement

6. The choke in an automobile meant is for supplying ___________
a) lean mixture
b) rich mixture
c) stoichiometric mixture
d) weak mixture
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. Modern carburettors provide the correct quality of air-fuel mixture during ___________
a) starting
b) idling
c) cruising
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Modern carburettors provide the correct quality of air-fuel mixture during all the conditions of starting, idling and cruising.
advertisement

8. The air fuel ratio of the petrol engine is controlled by ___________
a) carburetor
b) injector
c) governor
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The air fuel ratio of the petrol engine is controlled by carburetor while the injector is used to inject fuel and governor is inside engine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter