IC Engine Questions and Answers – Combustion in S.I. Engine

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Combustion In S.I. Engine”.

1. Swirl is the rotational flow of charge within the cylinder about the axis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. The _____________ is defined by the parallel portion of the piston and cylinder head which almost touch each other as the piston approaches T.D.C.
a) turbulence
b) swirl
c) quench area
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The quench area is defined by the parallel portion of the piston and cylinder head which almost touch each other as the piston approaches T.D.C. while turbulence consists of randomly dispersed vortices of different sizes which become superimposed into the air and petrol mixture flow stream.

3. ____________ consists of randomly dispersed vortices of different sizes which become superimposed into the air and petrol mixture flow stream.
a) Turbulence
b) Swirl
c) Quench area
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Only turbulence consists of randomly dispersed vortices of different sizes which become superimposed into the air and petrol mixture flow stream while quench area is defined by the parallel portion of the piston and cylinder head which almost touch each other as the piston approaches T.D.C.
advertisement
advertisement

4. The amount of vortex activity,and the disintegration of others, _____________ the turbulent flow with rising engine speed.
a) increases
b) decreases
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. The degree of turbulence increases _____________ with the piston speed.
a) indirectly
b) directly
c) linearly
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The degree of turbulence is directly proportional to piston speed, hence it increases directly with the piston speed.
advertisement

6. Turbulence decreases the heat flow to the cylinder wall and in the limit excessive turbulence may extinguish the flame.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, turbulence increase the heat flow to the cylinder wall and in the limit excessive turbulence may extinguish the flame.

7. The flame propagation velocities range from _____________
a) 10 to 15 m/s
b) 15 to 70 m/s
c) 20 to 80 m/s
d) 30 to 90 m/s
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. When ignition occurs the nucleus of the flame spreads with the whirling or rotating vortices in the form of ragged burning crust from the initial spark plug ignition site.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. Swirl ratio is defined as the ratio of air rotational speed to crankshaft rotational speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. Abnormal combustion knock produced by surface ignition in SI engines is not harmful as normal combustion knock.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, abnormal combustion knock produced by surface ignition in SI engines is more harmful than normal combustion knock.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter