IC Engine Questions and Answers – Abnormal Combustion

«
»

This set of IC Engine Problems focuses on “Abnormal Combustiont”.

1. In ____________ combustion, the flame initiated by the spark travels across the combustion chamber in a fairly uniform manner.
a) abnormal
b) normal
c) knocking
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. In CI engines, abnormal combustion is not a great problem as in SI Engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. ____________ knock occurs when the delay period is excessively long so that there is a large amount of fuel in the cylinder for the simultaneous explosion phase.
a) Petrol
b) Diesel
c) Kerosene
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. The rate of pressure rise per degree of crank angle is then so great that an audible knocking sound occurs.
a) True
b) False
View Answer

Answer:a
Explanation: None.

5. Knock is a function of the fuel chosen and may be avoided by choosing a fuel with characteristics that do not give too long a delay period.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. If detonation is allowed to persist under extreme conditions or over many engine cycles, engine parts can be damaged or destroyed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, detonation leads to the damage of engine parts.

7. Detonation cannot be prevented by reducing peak cylinder pressure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, detonation is prevented by reducing peak cylinder pressure.

8. Detonation can be prevented by increasing the manifold pressure by reducing the throttle opening.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In actual practice, detonation can be prevented by decreasing the manifold pressure by reducing the throttle opening.

9. Knock is less common in ____________ climates.
a) hot
b) cold
c) normal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Knock is less common in cold climates as compared to hot and moderate climates.

10. Diesel knock is the sound produced by the very rapid rate of pressure rise during the early part of the uncontrolled second phase of combustion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn