IC Engine Questions and Answers – Comparison of Otto, Diesel and Dual Cycle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Comparison Of Otto, Diesel And Dual Cycle”.

1. For same compression ratio and for same heat added ____________
a) Otto cycle is more efficient than Diesel Cycle
b) Diesel cycle is more efficient than Otto Cycle
c) Efficiency depends on other factors
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. The efficiency of Carnot cycle is maximum for ____________
a) gas engine
b) petrol engine
c) steam engine
d) reversible engine
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. For the same compression ratio, the efficiency of dual combustion cycle is?
a) greater than otto cycle
b) less than diesel cycle
c) less than otto cycle and greater than diesel cycle
d) greater than both otto and diesel cycle
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. If both Stirling and Carnot cycles operate within the same temperature limits, then efficiency of Stirling cycle as compared to Carnot cycle is?
a) more
b) less
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. Choose the correct statement from the following.
a) Diesel cycle is more efficient than Otto cycle for a given compression ratio
b) Otto cycle is more efficient than Diesel cycle for a given compression ratio
c) For a given compression ratio, both Otto and Diesel cycles have same efficiency
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Otto cycle is more efficient than Diesel cycle for a given compression ratio.
advertisement

6. For constant maximum pressure and heat input, the air standard efficiency of the gas power cycle is in the order.
a) Diesel cycle, Dual cycle, Otto cycle
b) Otto cycle, Diesel cycle, Dual cycle
c) Dual cycle, Otto cycle, Diesel cycle
d) Diesel cycle, Otto cycle, Dual cycle
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. Otto cycle efficiency is higher than Diesel cycle efficiency for the same compression ratio and heat input because in Otto cycle ____________
a) combustion is at constant volume
b) expansion and compression are isentropic
c) maximum temperature is higher
d) heat rejection is lower
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

8. The thermal efficiency of a diesel engine is about ____________
a) 15%
b) 30%
c) 50%
d) 70%
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter