IC Engine Questions and Answers – Comparison of Two Stroke S.I. and C.I. Engines – 1

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Comparison of Two Stroke S.I. and C.I. Engines – 1”.

1. Which of the following option is correct when diesel is compared to petrol?
a) highly ignitable
b) more difficult to ignite
c) less difficult to ignite
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. If the temperature of intake air in internal combustion engine increases, then its efficiency will __________
a) remain same
b) decrease
c) increase
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. If petrol is used in a diesel engine, then __________
a) low power will be produced
b) efficiency will be low
c) higher knocking will occur
d) black smoke will be produced
View Answer

Answer: c
Explanation: Petrol is not used in diesel engine because if petrol is used in a diesel engine, then higher knocking will occur.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A petrol engine, during suction stroke draws __________
a) air only
b) petrol only
c) a mixture of petrol and air
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. In order to mix air and petrol in the required proportion and to supply it to the engine during suction stroke, then ____________ is employed.
a) fuel pump
b) injector
c) carburetor
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Carburetor is employed in order to mix air and petrol in the required proportion and to supply it to the engine during suction stroke.
Take IC Engine Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. A diesel engine, during suction stroke draws __________
a) air only
b) diesel only
c) a mixture of petrol and air
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In a diesel engine, during suction stroke only air is drawn.

7. The colour of exhaust from diesel engine is generally __________
a) white
b) bluish
c) black
d) violet
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

8. The pressure at the end of compression, in petrol engines, is approximately __________
a) 10 bar
b) 20 bar
c) 25 bar
d) 35 bar
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. A petrol engine has compression ratio from __________
a) 6 to 10
b) 10 to 15
c) 15 to 25
d) 25 to 40
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. The running cost of a petrol engine is ____________ that of a diesel engine.
a) higher than
b) lower than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.