IC Engine Questions and Answers – Injection Pump

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Injection Pump”.

1. The ___________ type injection pump consist of a reciprocating plunger inside a barrel.
a) jerk
b) distributer
c) jerk & distributer
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The jerk type injection pump consists of a reciprocating plunger inside a barrel and not a distributer.
advertisement

2. The plunger of a jerk type pump is driven by a ___________
a) crankshaft
b) camshaft
c) pully
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, the plunger of a jerk type pump is driven by a camshaft.

3. The axial distance traversed by the plunger is ____________ for every stroke.
a) same
b) different
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The axial distance traversed by the plunger is constant and hence same for every stroke.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Bosh fuel injection pump is an example of _______________ type fuel injector pump.
a) jerk
b) distributer
c) jerk & distributer
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Bosh fuel injection pump is an example of jerk type fuel injector pump and not distributer type.

5. In a _____________ type of injection pump, the fuel is distributed to each cylinder by means of a rotor.
a) jerk
b) distributer
c) jerk & distributer
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In a distributer type of injection pump, the fuel is distributed to each cylinder by means of a rotor while in a jerk type plunger is used.
advertisement

6. What is the advantage of petrol injections?
a) higher power
b) free from icing trouble
c) higher power & free from icing trouble
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both higher power and free from icing trouble are the advantages of a petrol injection system.

7. What is the disadvantage of petrol injection?
a) high initial cost
b) complicated design
c) high initial cost & complicated design
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both high initial cost and complicated design are the disadvantages of a petrol injection system.
advertisement

8. In the idle speed adjustment of the pneumatic governor, when the set-screw in the system is slightly screwed in _____________
a) the idling speed will be reduced
b) the idling speed will be increased
c) there will be no idling speed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.