IC Engine Questions and Answers – Disadvantages of Two Stroke Engines

«
»

This set of IC Engine Question Bank focuses on “Disadvantages of Two Stroke Engines”.

1. High speed two stroke engines are ____________ efficient owing to the reduced volumetric efficiency.
a) high
b) less
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. With engines working on Otto cycle, a part of the mixture is lost as it escapes through the exhaust port during scavenging.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. In Otto cycle, with increase in fuel consumption, thermal efficiency is __________
a) increased
b) reduced
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Part of the piston stroke is lost with the provision of the ports thus the effective compression is less in case of two stroke engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Two stroke engines are liable to cause a ____________ consumption of lubricating oil.
a) lighter
b) heavier
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Two stroke engines are liable to cause a heavier consumption of lubricating oil while in four stroke the consumption is less.
Take IC Engine Tests Now!
advertisement

6. With heavy loads, two stroke engines get heated due to excessive heat produced.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. At light loads, the running of the engine is not very smooth because of the __________ dilution of charge.
a) decreased
b) increased
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. Which of the following engines will have heavier flywheel than the remaining ones?
a) 30 kW four stroke petrol engine running at 1500 r.p.m
b) 30 kW two stroke petrol engine running at 1500 r.p.m
c) 30 kW two stroke diesel engine running at 750 r.p.m
d) 30 kW four stroke diesel engine running at 750 r.p.m
View Answer

Answer: a
Explanation: The flywheel in a four stroke petrol engine is heavier than in a two stroke petrol engine and there is no flywheel in a diesel engine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice IC Engine Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.