Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Valve-Gear Mechanism

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ IC Engine – Valve-Gear Mechanism”.

1. What is the function of the valve gear mechanism in the IC engine?
a) Only opening inlet and exhaust valve
b) Open and close the inlet and exhaust ports
c) Only closing inlet and exhaust valve
d) Open and close the inlet and exhaust valve
View Answer

Answer: d
Explanation: The function of the valve gear mechanism in the IC engine is to open and close the inlet andexhaust valve. Open inlet valve to enter the charge and open exhaust valve to remove burnt gas.
advertisement

2. The fuel is admitted into the cylinder, by opening which valve?
a) Exhaust
b) Ball port
c) Inlet
d) Non-return
View Answer

Answer: c
Explanation: The fuel is admitted into the cylinder, by opening the inlet valve and the burnt gases escape from the engine by opening the exhaust valve. Inlet valve experience lesser then exhaust valve.

3. The burnt gases escape from the engine by opening which valve?
a) Inlet
b) Non-return
c) Exhaust
d) Inlet port
View Answer

Answer: c
Explanation: The fuel is admitted into the cylinder, by opening the inlet valve and the burnt gases escape from the engine by opening the exhaust valve. Inlet valve experience lesser then exhaust valve.
advertisement
advertisement

4. Which of the parts mentioned below is not a part of the valve-gear mechanism?
a) Piston
b) Valve
c) Spring
d) Tappet
View Answer

Answer: a
Explanation: Valve, spring, tappet are all part of a valve-gear mechanism, but the piston is the part that compresses the charge and experiences the heat that is present inside the cylinder.

5. The camshaft is rotated by which driving mechanism in cars?
a) Chain-drive
b) Belt-drive
c) Shaft-drive
d) Fluid drive
View Answer

Answer: b
Explanation: The camshaft is rotated by Belt-drive mechanism in cars and this belt is also called a timing belt. In bikes, we have a timing chain supported by a torsion supporting bar.
advertisement

6. As the camshaft rotates, the cam pushes the follower, and push rod is moved in which direction?
a) Downward
b) Parallel
c) Upward
d) Horizontal
View Answer

Answer: c
Explanation: As the cam rotates,the cam pushes the follower, and push rod is moved in an upward direction and the rocker arm is pivoted at its centerutilizing Fulcrum pin.

7. The rocker arm is pivoted at its centerusing which pin?
a) Fulcrum
b) Key
c) Cotter
d) Spigot
View Answer

Answer: a
Explanation: As the cam rotates,the cam pushes the follower, and pushrod is moved in an upward direction and the rocker arm is pivoted at its centerusing a Fulcrum pin.
advertisement

8. When the right end of the rocker arm is pushed up, the left end moves in which direction?
a) Upward
b) Parallel
c) Perpendicular
d) Downward
View Answer

Answer: d
Explanation: When the right end of the rocker arm is pushed up, the left end moves in a downward direction and pushes the spring-loaded valve to achieve the motion.

9. The opening of valves is due to which motion of the rocker arm?
a) Tangential motion
b) Reciprocating motion
c) Oscillatory motion
d) Rotating motion
View Answer

Answer: c
Explanation: The opening of valves is due to the oscillatory motion of the rocker arm. This is due to the force by initial compression presses the valve down on its seat.
advertisement

10. One end of the spring is secured to the valve stem and the other end rests on which part?
a) Piston
b) Cylinder
c) Oil pan
d) Cylinder head
View Answer

Answer: b
Explanation: One end of the spring is secured to the valve stem and the other end rests on the cylinder. The cylinder is fixed support and withstands the high-pressure.

11. Follower rests on which part of the valve-gear mechanism?
a) Rocker-arm
b) Cam
c) Valve
d) Tappet
View Answer

Answer: b
Explanation: One end of the spring is secured to the valve stem and the other end rests on the cylinder and the follower rests cams of the valve-gear mechanism.

12. What happens to the spring when the valve is opened?
a) Elongate
b) Compress
c) Twist
d) both compress and twist
View Answer

Answer: b
Explanation: The spring gets compressed when valves are opened which means the cams are in action and push the push rod thereby rocker-arm. Depending on usage, the spring loses its strength.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter