IC Engine Questions and Answers – Electronic Injection System – 2

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electronic Injection System – 2”.

1. The electronic fuel injection, eliminates majority of carburettor pressure loses and almost eliminates the requirement of manifold heating.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. Manifold _____________ is eliminated due to the fuel being injected into or close to the cylinder and need not flow through the manifold.
a) heating
b) wetting
c) cooling
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, manifold wetting is eliminated due to the fuel being injected into or close to the cylinder and need not flow through the manifold and not heating or cooling.

3. _____________ of fuel is independent of cranking speed and therefore starting will be easier.
a) Ignition
b) Atomization
c) Condensation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Atomization of fuel is independent of cranking speed and therefore starting will be easier and ignition and condensation are not related to cranking speed.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Better atomization and _____________ will make the engine less knock prone.
a) ignition
b) vapourization
c) condensation
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Engine knock is dependent on poor atomization and vapourization conditions, so better atomization and vapourization will make the engine less knock prone.

5. Formation of ice on the _____________ plate is eliminated in electronic fuel injection.
a) throttle
b) nozzle
c) engine
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, the formation of ice on the throttle plate is eliminated in electronic fuel injection and not of nozzle.
advertisement

6. In an electronic fuel injection, variation of air-fuel ratio is almost negligible even when the vehicle takes different positions like turning, moving on gradients, uneven roads, etc.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. In an electronic fuel injection, position of the injection unit is critical.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, in fact, in electronic fuel injection, position of the injection unit is not so critical and thereby the height of the engine can be less.
advertisement

8. In an electronic fuel injection, the maintenance cost is?
a) low
b) high
c) nil
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, in electronic fuel injection, the maintenance cost is high.

9. In an electronic fuel injection, the servicing is very ___________
a) difficult
b) easy
c) nil
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The servicing is very difficult in electronic fuel injection.
advertisement

10. In an electronic fuel injection, there is a possibility of malfunctioning of some sensors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.