Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Piston

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine – Piston”.

1. Piston is a______ part of IC engine.
a) Rotating
b) Revolting
c) Reciprocating
d) Oscillating
View Answer

Answer: c
Explanation: The piston is a reciprocating part of the IC engine that performs several functions. It seals the inside portion of the cylinder from the crankcase using a piston ring.
advertisement

2. Which force is the reason for the downward moment of the piston during power stroke?
a) Fuel pressure
b) Gas pressure
c) Solid pressure
d) Liquid pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: Pistons transmit the force due to gas pressure inside the cylinder to the crankshaft through the connecting rod. The gas pressure is created by the combustion inside the engine.

3. Gas is compressed during which the stroke of the engine?
a) Suction stroke
b) Compression stroke
c) Power stroke
d) Exhaust stroke
View Answer

Answer: b
Explanation: The Piston compresses the gas during the compression Stroke. It takes the side thrust resulting from the obliquity of the connecting rod. Due to compression, the temperature of the charge increases.
advertisement
advertisement

4. Why the length of piston in the 2-stroke engine is more when compared to the 4-stroke engine?
a) Absence of valve mechanism
b) Missing of Power stroke
c) It is not 4-stroke
d) Air resistance
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to the absence of a valve mechanism, the intake and exhaust of the 2-stroke engine have to be controlled by the piston itself. Hence, the length of the piston in a 2-stroke engine is more when compared to the 4-stroke engine.

5. What is that convex part on the piston on a 2-stroke engine is known as?
a) Kingpin
b) Deflector
c) Concave
d) Vector
View Answer

Answer: b
Explanation: The convex part on the piston on a 2-stroke engine is known as a deflector. This deflector helps in scavenging, this diverts the exhaust gas to move towards the exhaust port.
advertisement

6. Which of the mentioned below is not a part of the piston?
a) Shim
b) Circlip
c) Gudgeon pin
d) Oil ring
View Answer

Answer: a
Explanation: Circlip, Gudgeon pin, and oil ring are all the part of the piston. Whereas, Shim is a component related to the valve mechanism, using this Valve lift can be altered.

7. Using which component Piston and connecting rod are connected?
a) Circlip
b) Gudgeon pin
c) Cotter
d) Key
View Answer

Answer: b
Explanation: The piston and connecting rod are connected through the Gudgeon pin. It is also called a piston pin and wrist pin. The end movement of the gudgeon pin is stopped by a circlip.
advertisement

8. Which part of the piston experience High thermal stress?
a) Head
b) Skirt
c) Top land
d) Rib
View Answer

Answer: a
Explanation: Head is the topmost part of the piston. It is the first part to experience the heat due to combustion and experience high thermal stresses. It is also called a piston crown.

9. Piston should result in noiseless operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Piston should always result in noiseless operation. If there is a noise, it indicates that there is a friction created due to an error in the design. The drops the efficiency of the engine.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter