IC Engine Questions and Answers – Measurement of Temperature

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement of Temperature”.

1. The conditions of the medium surrounding the measuring device is called ______________
a) analog signal
b) instability
c) ambient condition
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The conditions of the medium surrounding the measuring device is called ambient condition while a tendency of a system to break into unwanted oscillation is instability.
advertisement

2. A line midway between two parallel straight lines close together and enclosing all output versus measurand values, on a calibration curve is termed as ______________
a) analog signal
b) best fit straight line
c) ambient condition
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A line midway between two parallel straight lines close together and enclosing all output versus measurand values, on a calibration curve is termed as best fit straight line while the conditions of the medium surrounding the measuring device is called ambient condition.

3. A mechanical element generally cylindrical shape with cylindrical walls having deep convolutions are the ____________
a) bellows
b) best fit straight line
c) ambient condition
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A mechanical element generally cylindrical shape with cylindrical walls having deep convolutions are the bellows and a line midway between two parallel straight lines close together and enclosing all output versus measurand values, on a calibration curve is termed as best fit straight line while the conditions of the medium surrounding the measuring device is called ambient condition.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. A pressure sensing element consisting of a twisted or curved tube of non-circular cross-section which tends to get straightened on the application of internal pressure is the ____________
a) bellows
b) best fit straight line
c) bourdon tube
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A pressure sensing element consisting of a twisted or curved tube of non-circular cross-section which tends to get straightened on the application of internal pressure is the bourdon tube while a mechanical element generally cylindrical shape with cylindrical walls having deep convolutions are the bellows and a line midway between two parallel straight lines close together and enclosing all output versus measurand values, on a calibration curve is termed as best fit straight line while the conditions of the medium surrounding the measuring device is called ambient condition.

5. _____________ is the range of values over which a measured variable can change without affecting the output.
a) Dead band
b) Capsule
c) Diaphragm
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Dead band is the range of values over which a measured variable can change without affecting the output while the diaphragm is the range of values over which a measured variable cannot change without affecting the output.
advertisement

6. _____________ is a sensing element consisting of a thin flexible circular plate which can be actuated by a pressure differential applied across the plate.
a) Dead band
b) Capsule
c) Diaphragm
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Diaphragm is a sensing element consisting of a thin flexible circular plate which can be actuated by a pressure differential applied across the plate and capsule is a pressure sensing element consisting of two corrugated metallic diaphragms joined along their circumference.

7. _____________ is the rating applicable to a specified operation for a specified uninterrupted length of time.
a) Dead band
b) Continuous rating
c) Diaphragm
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Continuous rating is the rating applicable to a specified operation for a specified uninterrupted length of time diaphragm is a sensing element consisting of a thin flexible circular plate which can be actuated by a pressure differential applied across the plate.
advertisement

8. _____________ is a pressure sensing element consisting of two corrugated metallic diaphragms joined along their circumference.
a) Dead band
b) Capsule
c) Diaphragm
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Capsule is a pressure sensing element consisting of two corrugated metallic diaphragms joined along their circumference and dead band is the range of values over which a measured variable can change without affecting the output.

9. _____________ is the rating applicable to a specified operation over a stated number of time intervals of a specified duration.
a) Dead band
b) Capsule
c) Intermittent rating
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Intermittent rating is the rating applicable to a specified operation over a stated number of time intervals of specified duration while capsule is a pressure sensing element consisting of two corrugated metallic diaphragms joined along their circumference and dead band is the range of values over which a measured variable can change without affecting the output.
advertisement

10. _____________ is the complex impedance presented to the output terminals of a transducer by the associated circuitry or load.
a) Lead impedance
b) Capsule
c) Intermittent rating
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Lead impedance is the complex impedance presented to the output terminals of a transducer by the associated circuitry or load while intermittent rating is the rating applicable to a specified operation over a stated number of time intervals of the specified duration.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.