Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Piston Ribs and Cups

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine – Piston Ribs and Cups”.

1. Why piston ribs are provided in the piston?
a) To strengthen cylinder
b) To strengthen piston head
c) To strengthen cams
d) To strengthen crankshaft
View Answer

Answer: b
Explanation: Ribs strengthen the piston head against the gas pressure. They increase the rigidity and prevent the distortion of the piston head.
advertisement

2. Ribs transmit heat from ______ to piston rings.
a) piston head
b) skirt portion
c) rings
d) piston pin
View Answer

Answer: a
Explanation: Ribs transmit a large portion of combustion heat from the piston head to the piston rings. This reduces the temperature difference between the center and side of the piston head.

3. The side thrust is created by which component of the engine?
a) Camshaft
b) Crankshaft
c) Connecting rod
d) Wrist pin
View Answer

Answer: c
Explanation: The side thrust is created by the obliquity of the connecting rod and it is transmitted to the piston at piston pin. Hence, connecting rod is the right answer.
advertisement
advertisement

4. The side thrust is transmitted to the cylinder wall through which portion of the piston?
a) piston head
b) skirt portion
c) rings
d) piston pin
View Answer

Answer: b
Explanation: The side thrust is due to the ovality of the piston, due to the gas pressure on the piston head side thrust is created and it is transmitted to the cylinder wall through the skirt portion.

5. Find the range of thickness of the ribs when the thickness of the piston head is 8mm?
a) 2 to 4mm
b) 3.5 to 4.5mm
c) 2.6 to 4mm
d) 3.6 to 4mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Thickness of ribs is given by tr=\(\frac{t_h}{3}to\frac{t_h}{2}\)
=\(\frac{8}{3}to\frac{8}{3}\)
= 2.6 to 4mm
advertisement

6. Find the radius of the cup, when the bore diameter is 150mm?
a) 100mm
b) 110mm
c) 115mm
d) 105mm
View Answer

Answer: d
Explanation: Radius of cup= 0.7D
= 0.7×150
= 105mm

7. The additional space provided on the piston head is also known as______
a) cup
b) cone
c) cube
d) sphere
View Answer

Answer: a
Explanation: The additional space provided on the piston head is known as a cup. The space for the cup on the piston head is decided based on the volume of combustion.
advertisement

8. When the thickness of the piston head is 5mm, the thickness of the ribs is 1.6 to 2.5mm.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When the thickness of the piston head is less than 6mm, ribs are not required hence the answer, thickness of ribs 1.6 to 2.5mm is wrong.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

advertisement

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter