IC Engine Questions and Answers – Air Standard Cycles

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Air Standard Cycles”.

1. The air standard efficiency of an I.C. engine depends on _____________
a) fuel used
b) speed of engine
c) compression ratio
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

2. The specific fuel consumption per B.P. hour for a petrol engine is about ___________
a) 0.2 kg
b) 0.25 kg
c) 0.3 kg
d) 0.35 kg
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, the specific fuel consumption per B.P. hour for a petrol engine is about 0.25 kg while the specific fuel consumption per B.P. hour for a diesel engine is about 0.2 kg.

3. The specific fuel consumption per B.P. hour for a diesel engine is about ___________
a) 0.2 kg
b) 0.25 kg
c) 0.3 kg
d) 0.35 kg
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, the specific fuel consumption per B.P. hour for a diesel engine is about 0.2 kg while the specific fuel consumption per B.P. hour for a petrol engine is about 0.25 kg.
advertisement
advertisement

4. If the compression ratio in I.C. engine increases, then its thermal efficiency will ___________
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The compression ratio in I.C. engine is directly proportional to the thermal efficiency, so as it increases, then its thermal efficiency will increase.

5. The thermal efficiency of petrol and gas engines is about ___________
a) 15%
b) 30%
c) 50%
d) 70%
View Answer

Answer: b
Explanation: The thermal efficiency of petrol and gas engines is about 30% and the thermal efficiency of diesel engines is about 70%.
advertisement

6. The thermal efficiency of diesel engines is about ___________
a) 15%
b) 30%
c) 50%
d) 70%
View Answer

Answer: d
Explanation: The thermal efficiency of diesel engines is about 70% while the thermal efficiency of petrol and gas engines is about 30%.

7. The thermal efficiency of diesel engines on weak mixtures is ___________
a) unaffected
b) lower
c) higher
d) dependent on other factors
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

8. The volumetric efficiency of a well designed engine may be ___________
a) 30 to 40%
b) 40 to 60%
c) 60 to 70%
d) 75 to 90%
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

9. The working medium of an air standard cycle has constant ___________ throughout the cycle.
a) pressure
b) volume
c) specific heat
d) mass
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

10. It is assumed that all the processes of an air standard cycle are ___________
a) reversible
b) irreversible
c) adiabatic
d) isothermal
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter