IC Engine Questions and Answers – Fuel Injector

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fuel Injector”.

1. Quick and complete combustion is ensured by a well designed _____________
a) governor
b) fuel injector
c) throttle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, quick and complete combustion is ensured by a well designed fuel injector.
advertisement

2. By atomizing the fuel into very fine droplets, it _____________ the surface area of the fuel droplets.
a) increases
b) decreases
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When the fuel is atomized into very fine droplets, it increases the surface area of the fuel droplets.

3. _____________ is done by forcing the fuel through a small orifice under high pressure.
a) Vacuum
b) Atomization
c) Carburation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, atomization is done by forcing the fuel through a small orifice under high pressure.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The injector assembly consists of ___________
a) a needle valve
b) a compression spring
c) a nozzle and an injector body
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The injector assembly consists of
i) a needle valve
ii) a compression spring
ii) a nozzle
iv) an injector body.

5. When the fuel is supplied by the injection pump, it exerts sufficient force against the spring to lift the ___________
a) nozzle valve
b) throttle valve
c) mechanical valve
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When the fuel is supplied by the injection pump, it exerts sufficient force against the spring to lift the nozzle valve as only through nozzle the fuel is sprayed.
Take IC Engine Tests Now!
advertisement

6. _____________ is sprayed into the combustion chamber in a finely atomized particles.
a) Air
b) Fuel
c) Water
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, fuel is sprayed into the combustion chamber in finely atomized particles.

7. The spring tension and the valve opening pressure is controlled by adjusting the screw provided at the ___________
a) top
b) bottom
c) center
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. For proper lubrication between the nozzle valve and its guide a small quantity of fuel is allowed to leak through the clearance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.