IC Engine Questions and Answers – Mechanical Friction

«
»

This set of IC Engine Assessment Questions and Answers focuses on “Mechanical Friction”.

1. The hydrodynamic friction is associated with the phenomena when a complete film of lubricant exists between the two bearing surfaces.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. In hydrodynamic friction, the friction force does not depends on the lubricant viscosity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, in hydrodynamic friction, the friction force entirely depends on the lubricant viscosity.

3. During normal engine operation there is almost no metallic contact except between the compression piston ring and cylinder walls.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. During starting of the engine, the journal bearings operate in ____________ friction.
a) rolling
b) hydrodynamic friction
c) partial-film
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. The ____________ friction is due to rolling motion between the two surfaces.
a) rolling
b) hydrodynamic friction
c) partial-film
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. Ball and roller bearings and tappet rollers are subjected to rolling friction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. Rolling friction coefficient is ____________ than journal bearing friction coefficient during starting and initial running of engine.
a) higher
b) lower
c) faster
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. A circular cylindrical shaft called journal rotates against a cylindrical surface called the bearing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. Total friction is negligible compared to rolling friction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but rolling friction is negligible compared to total friction.
advertisement

10. The mechanical friction ___________ with increase in speed.
a) increases
b) reduces
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanical friction is directly proportional to engine speed, so mechanical friction increases with an increase in speed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter