IC Engine Questions and Answers – Two-Stroke Engine

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Two-Stroke Engine”.

1. In a two stroke engine, the working cycle is completed in two revolutions of the crankshaft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a two stroke engine, the working cycle is completed in one revolution of the crankshaft.
advertisement

2. A two stroke cycle engine gives _____________ the number of power strokes as compared to the four stroke cycle engine, at the same engine speed.
a) half
b) same
c) double
d) four times
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. A two stroke cycle engine occupies larger floor area than a four stroke cycle engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A two stroke cycle engine occupies less floor area than a four stroke cycle engine.
advertisement
advertisement

4. A two stroke engine gives _____________ mechanical efficiency than a four stroke cycle engine.
a) higher
b) lower
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As compared to a four stroke cycle engine, the mechanical efficiency of two stroke engine gives higher.

5. The two stroke cycle engine have lighter flywheel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. Thermal efficiency of a two stroke cycle engine is _____________ a four stroke cycle engine.
a) equal to
b) less than
c) greater than
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. In a petrol engine, the mixture has the lowest pressure at the __________
a) beginning of suction stroke
b) end of suction stroke
c) end of compression stroke
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In a petrol engine, only at the end of the suction stroke, the mixture has the lowest pressure.
advertisement

8. In compression ignition engines, swirl denotes a __________
a) haphazard motion of the gases in the chamber
b) rotary motion of the gases in the chamber
c) radial motion of the gases in the chamber
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In compression ignition engines, swirl denotes a rotary motion of the gases in the chamber as swirl is always related to rotary motion.

9. The injector nozzle of a compression ignition engine is required to inject fuel at sufficiently high pressure in order to __________
a) inject fuel in a chamber of high pressure at the end of the compression stroke
b) inject fuel at a high velocity to facilitate atomization
c) ensure that penetration is not high
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The injector nozzle of a compression ignition engine is required to inject fuel at a sufficiently high pressure in order to
i) inject fuel in a chamber of high pressure at the end of compression stroke.
ii) inject fuel at a high velocity to facilitate atomization.
iii) ensure that penetration is not high.
advertisement

10. Which of the following engines will have a heavier flywheel than the remaining ones?
a) 30 kW four stroke petrol engine running at 1500 r.p.m
b) 30 kW two stroke petrol engine running at 1500 r.p.m
c) 30 kW two stroke diesel engine running at 750 r.p.m
d) 30 kW four stroke diesel engine running at 750 r.p.m
View Answer

Answer: a
Explanation: The flywheel in a four stroke petrol engine is heavier than in a two stroke petrol engine and there is no flywheel in a diesel engine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter