IC Engine Questions and Answers – Battery Ignition System

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Battery Ignition System”.

1. In battery ignition system, the energy required for producing spark is obtained from a _____________ battery.
a) 6 V to 12 V
b) 12 V to 24 V
c) 24 V to 30 V
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The battery used in vehicles are between 6 V to 12 V, so in battery ignition system, the energy required for producing spark is obtained from a 6 V to 12 V battery.
advertisement

2. What are the essential components of a battery ignition system?
a) battery
b) ignition switch
c) ballast resistor
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The essential components of a battery ignition system are
i) battery
ii) ignition switch
iii) ballast resistor
iv) ignition coil
v) contact breaker
vi) capacitor
vii) distributor
viii) spark plug.

3. What are the essential components of a battery ignition system?
a) ignition coil
b) contact breaker
c) capacitor
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The essential components of a battery ignition system are
i) battery
ii) ignition switch
iii) ballast resistor
iv) ignition coil
v) contact breaker
vi) capacitor
vii) distributor
viii) spark plug.
advertisement
advertisement

4. What are the essential components of a battery ignition system?
a) distributor
b) spark plug
c) ballast resistor
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The essential components of a battery ignition system are
i) battery
ii) ignition switch
iii) ballast resistor
iv) ignition coil
v) contact breaker
vi) capacitor
vii) distributor
viii) spark plug.

5. The battery is charged by a __________ driven by the engine.
a) shaft
b) axle
c) dynamo
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The battery is charged by a dynamo driven by the engine and shaft and axle are not used in a battery.
advertisement

6. A lead acid battery consists of a number of cells connected together in series and each having a nominal potential of 2 volts when fully charged.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. The lead acid battery is used in ______________ duty commercial vehicles.
a) heavy
b) light
c) large
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The lead acid battery is used in light duty commercial vehicles while alkaline battery is used in heavy duty commercial vehicles.
advertisement

8. The alkaline battery is used in ____________ duty commercial vehicles.
a) heavy
b) light
c) large
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The alkaline battery is used in heavy duty commercial vehicles while the lead acid battery is used in light duty commercial vehicles.

9. Battery is connected to the primary winding of the ignition coil through an ignition switch and blast resistor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. The ignition system can be turned ON or OFF, with the help of an ignition switch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

11. A blast resistor is provided in parallel with the primary winding to regulate the primary current.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, a blast resistor is provided in series with the primary winding to regulate the primary current.

12. An eight cylinder engine running at 3000 rpm requires __________ spark per minute.
a) 1000
b) 3000
c) 12000
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

13. The function of the distributor is to distribute the ignition surges to the individual spark plug in the correct sequence and at the correct instants in time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

14. When the ignition switch is opened, the primary winding of the coil is connected to the positive terminal post of the storage battery.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When the ignition switch is closed, the primary winding of the coil is connected to the positive terminal post of the storage battery.

15. The primary voltage increases as the engine speed increases due to the limitations in the current switching capability of the breaker system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the primary voltage decreases as the engine speed increases due to the limitations in the current switching capability of the breaker system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter