IC Engine Questions and Answers – Heat Rejection

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heat Rejection”.

1. The transfer of heat takes place due to difference in temperature and from higher temperature to lower temperature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. The hot gases give part of their heat to ____________
a) cylinder liner
b) piston and piston rings
c) cylinder head
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The hot gases give part of their heat to
i) cylinder liner
ii) piston and piston rings
iii) cylinder head
iv) exhaust valves and exhaust ports.

3. Most of the heat is carried away by the cooling system while some are lost by direct radiation from the engine surfaces.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. At the end of the induction stroke the temperature is that of clearance gases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but in fact, at the beginning of induction stroke the temperature is that of clearance gases.

5. As the cool mixture is inducted into the engine cylinder the temperature rises rapidly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, as the cool mixture is inducted into the engine cylinder the temperature falls rapidly.
advertisement

6. During compression process the temperature ____________ and attains its maximum value at the end of combustion process.
a) decreases
b) increases
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: During compression process the temperature increases and attains its maximum value at the end of combustion process while during the expansion process the temperature decreases and then drops very rapidly during the release process.

7. During the expansion process the temperature ____________ and then drops very rapidly during the release process.
a) decreases
b) increases
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: During the expansion process the temperature decreases and then drops very rapidly during the release process while during the compression process the temperature increases and attains its maximum value at the end of the combustion process.
advertisement

8. Inadequate lubrication of the engine, due to oil not being warm enough to flow freely, results in greater frictional losses.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. A hot-spot outside the combustion chamber may be sufficient to cause pre-ignition.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, a hot-spot inside the combustion chamber may be sufficient to cause pre-ignition.
advertisement

10. If the engine is overcooled some of the heat which could be used to expand the gases will be lost.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.