IC Engine Questions and Answers – Altitude Compensation

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Altitude Compensation”.

1. If the vehicle is operated at an altitude lower than calibration altitude __________________ mixture is obtained.
a) lean
b) rich
c) chemically equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If the vehicle is operated at an altitude lower than calibration altitude, generally, lean mixture is obtained.
advertisement

2. At lower altitude, the vehicles result in _____________
a) hydrocarbon emission
b) carbon monoxide emission
c) poor drivability
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, at lower altitudes the vehicles result in poor drivability while at higher altitudes the vehicles result in hydrocarbon and carbon monoxide emissions.

3. If the vehicle is operated at an altitude higher than calibration altitude ____________ mixture is obtained.
a) lean
b) rich
c) chemically equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If The vehicle is operated at an altitude higher than calibration altitude, generally, rich mixture is obtained.
advertisement
advertisement

4. At higher altitude, the vehicles result in _____________
a) hydrocarbon emission
b) carbon monoxide emission
c) hydrocarbon & carbon monoxide emission
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: At higher altitudes the vehicles result in hydrocarbon and carbon monoxide emissions while at lower altitudes the vehicles result in poor drivability.

5. At higher altitude, power is _____________
a) increased
b) reduced
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

6. At higher altitude, the mixture strength delivered by the carburetor becomes richer at a rate ___________ proportional to the square root of the density ratio.
a) directly
b) inversely
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. At 6,000 m altitude, the air pressure is approximately ________________ the pressure at sea level.
a) same as
b) one-half
c) twice
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In practical at 6,000 m altitude, the air pressure is approximately one-half the pressure at sea level.
advertisement

8. The __________________ type of mixture control system, reduces the effective suction on the metering system.
a) back suction
b) needle
c) air port
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The back suction type of mixture control system, reduces the effective suction on the metering system and the needle type of mixture control system, restricts the flow of fuel through the metering system.

9. The _________________ type of mixture control system, restricts the flow of fuel through the metering system.
a) back suction
b) needle
c) air port
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The needle type of mixture control system, restricts the flow of fuel through the metering system while the back suction type of mixture control system, reduces the effective suction on the metering system.
advertisement

10. The ________________ type of mixture control system, allows additional air to enter the carburetor between the main discharge nozzle and the throttle valve.
a) back suction
b) needle
c) air port
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The air port type of mixture control system, allows additional air to enter the carburetor between the main discharge nozzle and the throttle valve whereas the needle type of mixture control system, restricts the flow of fuel through the metering system while the back suction type of mixture control system, reduces the effective suction on the metering system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter