IC Engine Questions and Answers – Actual Cycle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Actual Cycle”.

1. Time loss factor in Actual Cycle is due to ____________
a) progressive combustion
b) heat loss through cylinder walls
c) gas leakage
d) friction
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. If the spark timing is at TDC, the work is ____________
a) more
b) less
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If the spark timing is at TDC, the work is less as the peak pressure is low.

3. When the spark is advanced, the work output is less as ____________
a) the peak pressure is low
b) the peak temperature is low
c) additional work is required to compress the burning gas
d) frictional losses increase
View Answer

Answer: c
Explanation: When the spark is advanced, the work output is less as additional work is required to compress the burning gas.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Optimum spark timing gives ____________
a) higher mean effective pressure
b) higher efficiency
c) higher mean effective pressure and higher efficiency
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. The major loss in a S.I. engine is due to ____________
a) exhaust blow down
b) pumping
c) incomplete combustion
d) variation in specific heat and chemical equilibrium
View Answer

Answer: d
Explanation: The major loss in a S.I. engine is due to variation in specific heat and chemical equilibrium while the major loss in a C.I. engine is loss due to incomplete combustion.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. What is the major loss in a C.I. engine?
a) direct heat loss
b) loss due to incomplete combustion
c) rubbing friction loss
d) pumping loss
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. In an actual S.I engine the pumping loss with respect to speed ____________
a) increases
b) decreases
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. The volumetric efficiency is affected by ____________
a) the exhaust gas in the clearance volume
b) the design of intake and exhaust valve
c) valve timing
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

9. In petrol engine the actual pressure developed compared to the predicted maximum pressure is?
a) 90%
b) 70%
c) 50%
d) 25%
View Answer

Answer: c
Explanation: In petrol engine the actual pressure developed compared to the predicted maximum pressure is 50% while energy released in actual cycle is about 90% of the fuel input.
advertisement

10. Energy released in actual cycle is about _____________ of the fuel input.
a) 90%
b) 70%
c) 50%
d) 25%
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.