IC Engine Questions and Answers – Liquid Cooling Systems

«
»

This set of IC Engine Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Liquid Cooling Systems”.

1. In liquid cooling, the cylinder walls and heads are provided with jackets through which the cooling liquid can circulate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. In liquid cooling, the liquid becomes heated in its passage through the jackets and is itself cooled by means of an air-cooled radiator system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. The coolant to be employed in liquid cooling system should have ______________
a) low freezing temperature
b) a high boiling point
c) a large latent heat of vaporisation
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The coolant to be employed in liquid cooling system should have
i) low freezing temperature
ii) a high boiling point
iii) a large latent heat of vaporisation
iv) non-corrosive
v) easily and cheaply available.
advertisement
advertisement

4. Anti-freeze mixtures are added to fuel in extreme winter seasons to lower its freezing temperatures below the danger point.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but actually, anti-freeze mixtures are added to water in extreme winter seasons to lower its freezing temperatures below the danger point.

5. Which of the following are commonly used in anti-freeze materials?
a) denatured alcohol
b) wood alcohol
c) glycerin
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Commonly used anti-freeze materials are
i) denatured alcohol
ii) wood alcohol
iii) glycerin
iv) kerosene
v) sugar solution
vi) calcium or magnesium chloride
vii) ethylene glycol and proplene glycol.
advertisement

6. Which of the following are commonly used in anti-freeze materials?
a) kerosene
b) sugar solution
c) calcium or magnesium chloride
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Commonly used anti-freeze materials are
i) denatured alcohol
ii) wood alcohol
iii) glycerin
iv) kerosene
v) sugar solution
vi) calcium or magnesium chloride
vii) ethylene glycol and proplene glycol.

7. What are the various methods used for circulating water around the cylinder and cylinder heads?
a) thermo-syphon cooling
b) forced or pump cooling
c) cooling with thermostatic regulator
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The various methods used for circulating water around the cylinder and cylinder heads are
i) thermo-syphon cooling
ii) forced or pump cooling
iii) cooling with thermostatic regulator
iv) pressurized water cooling
v) evaporative cooling.
advertisement

8. The thermo-syphon cooling system can be used in high output engines due to its inability to meet the requirement of large flow rates of water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the thermo-syphon cooling system are avoided to be used in high output engines due to its inability to meet the requirement of large flow rates of water.

9. In thermo-syphon cooling system, the cooling only depends on temperature and is independent of the engine speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. The circulation of water starts only after the engine has become hot enough to cause thermo-syphon.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

11. The main disadvantage of forced cooling is that cooling is ensured under all conditions of operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but actually, it is the main advantage of forced cooling is that cooling is ensured under all conditions of operation.

12. Which of the following are the components of a water cooling system?
a) water jacket
b) water pump
c) fan
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Components of the water cooling system are
i) water jacket
ii) water pump
iii) fan
iv) thermostat
v) connecting hoses
vi) radiators
vii) radiator cap.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter