IC Engine Questions and Answers – Spark Advance Mechanism

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Spark Advance Mechanism”.

1. The purpose of the spark advance mechanism is to assure that under every condition of engine operation, ignition takes place at the most favourable instant in time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. The engine speed and the engine load are the control quantities required for the automatic adjustment of the ignition timing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. The vacuum advance mechanism controls the ignition timing for full load operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the centrifugal advance mechanism controls the ignition timing for full load operation.
advertisement
advertisement

4. Vacuum advance mechanism shifts the ignition point under ____________ load operation.
a) full
b) part
c) no
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. The vacuum advance mechanism operates depending on the centrifugal advance mechanism.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, the vacuum advance mechanism operates independent of the centrifugal advance mechanism.
advertisement

6. The larger throttle opening means the possibility of better mixing and combustion during idling.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. It is necessary to have centrifugal advance of the spark timing since the lean mixtures require an earlier spark timing than the rich mixtures.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, it is necessary to have vacuum advance of the spark timing since the lean mixtures require an earlier spark timing than the rich mixtures.
advertisement

8. The ignition advance is obtained with the help of a spring loaded diaphragm connected to the _____________
a) throttle
b) nozzle
c) venturi
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The ignition advance is obtained with the help of a spring loaded diaphragm connected to the venturi and spring is not connected to nozzle or throttle.

9. The diaphragm is so coupled with the contact breaker that when induction pressure is reduced, the angle of advance _____________
a) decreases
b) increases
c) remains constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

10. The centrifugal spark advance is essential to compensate for the increase in speed of the engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter