IC Engine Questions and Answers – Position Displacement and Speed Sensing

«
»

This set of IC Engine Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Position Displacement and Speed Sensing”.

1. The amount of output measured beyond the final steady output value in response to a step change in the measurand is called?
a) range
b) overshoot
c) span
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The amount of output measured beyond the final steady output value in response to a step change in the measurand is called overshoot and range is the measurand values over which a measuring device is intended to measure, specified by upper or lower limits.
advertisement

2. ____________ is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation.
a) Linearity
b) Rise time
c) Span
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Linearity is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation and rise time is the time required for the output of a measuring device to rise from 10% to 90% of its final value and span is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range.

3. ____________ is the maximum difference in output for the same measurand value within the range of a measuring device, one obtained by increasing from zero and other by decreasing from a higher value of the measurand.
a) Linearity
b) Hysteresis
c) Span
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Hysteresis is the maximum difference in output for the same measurand value within the range of a measuring device, one obtained by increasing from zero and other by decreasing from a higher value of the measurand and linearity is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation.
advertisement
advertisement

4. The algebraic difference between the indicated or observed value and the true value of the measurand is the ______________
a) range
b) overshoot
c) error
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The algebraic difference between the indicated or observed value and the true value of the measurand is the error and the amount of output measured beyond the final steady output value in response to a step change in the measurand is called overshoot.

5. The random changes in output under constant measurand and normal operating conditions is called the ______________
a) range
b) drift
c) error
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The random changes in output under constant measurand and normal operating conditions is called the drift and The algebraic difference between the indicated or observed value and the true value of the measurand is called the error.
advertisement

6. _______________ is a test during which standard values of measurand are applied to the measuring device and the corresponding output readings are compared with the standard values.
a) Linearity
b) Hysteresis
c) Calibration
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Calibration is a test during which standard values of measurand are applied to the measuring device and the corresponding output readings are compared with the standard values and hysteresis is the maximum difference in output for the same measurand value within the range of a measuring device, one obtained by increasing from zero and other by decreasing from a higher value of the measurand and linearity is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation.

7. ________________ is the time during which a device or system is insensitive, after receiving a stimulus, to any other impulse or stimulus.
a) Dead time
b) Hysteresis
c) Calibration
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Dead time is the time during which a device or system is insensitive, after receiving a stimulus, to any other impulse or stimulus while calibration is a test during which standard values of measurand are applied to the measuring device and the corresponding output readings are compared with the standard values and hysteresis is the maximum difference in output for the same measurand value within the range of a measuring device, one obtained by increasing from zero and other by decreasing from a higher value of the measurand.
advertisement

8. ______________ is the utilization of supplemental device, materials, or processes to minimize known sources or error.
a) Dead time
b) Compensation
c) Calibration
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Compensation is the utilization of supplemental device, materials, or processes to minimize known sources or error while dead time is the time during which a device or system is insensitive, after receiving a stimulus, to any other impulse or stimulus while calibration is a test during which standard values of measurand are applied to the measuring device and the corresponding output readings are compared with the standard values.

9. A calibration during which the measurement varies with time in a specified manner and the output is recorded as a function of time is called ______________
a) dynamic calibration
b) drift
c) error
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A calibration during which the measurement varies with time in a specified manner and the output is recorded as a function of time is called dynamic calibration while he random changes in output under constant measurand and normal operating conditions is called the drift and The algebraic difference between the indicated or observed value and the true value of the measurand is called the error.
advertisement

10. Characteristics of a measuring device which relate to its response to variations of the measurand with time is called ______________
a) dynamic calibration
b) dynamic characteristics
c) error
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Characteristics of a measuring device which relate to its response to variations of the measurand with time are called dynamic characteristics while a calibration during which the measurement varies with time in a specified manner and the output is recorded as a function of time is called dynamic calibration.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter