IC Engine Questions and Answers – Engine Performance Parameters

»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engine Performance Parameters”.

1. The ratio of indicated thermal efficiency to the corresponding air standard cycle efficiency is called ___________
a) net efficiency
b) efficiency ratio
c) relative efficiency
d) overall efficiency
View Answer

Answer: c
Explanation: Relative efficiency is defined as the ratio of indicated thermal efficiency to the corresponding air standard cycle efficiency.
advertisement

2. Compression ratio of I.C. engine is ___________
a) the ratio of volumes of air in cylinder before compression stroke and after compression stroke
b) volume displaced by piston per stroke and clearance volume in cylinder
c) ratio of pressure after compression and before compression
d) swept volume/cylinder volume
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. The air standard efficiency of an otto cycle compared to a diesel cycle for the given compression ratio is?
a) same
b) less
c) more
d) more or less depending on power rating
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. The calorific value of gaseous fuels is expressed in terms of ___________
a) Kcal
b) Kcal/kg
c) Kcal/m2
d) Kcal/m3
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. Indicated power of a 4-stroke engine is equal to ___________
a) pLAN
b) 2pLAN
c) pLAN/2
d) 4pLAN
View Answer

Answer: c
Explanation: Indicated power of a 4-stroke engine is equal to pLAN/2.
where p = mean effective pressure,
L = stroke
A = area of piston and
N = rpm of engine.
advertisement

6. If the intake air temperature of I.C. engine increases its efficiency will ___________
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. All heat engines utilize ___________
a) low heat value of oil
b) high heat value of oil
c) net calorific value of oil
d) calorific value of fuel
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. An engine indicator is used to determine the following ___________
a) speed
b) temperature
c) volume of cylinder
d) m.e.p and I.H.P
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

9. Fuel oil consumption guarantees for I.C. engine are usually based on ___________
a) low heat value of oil
b) high heat value of oil
c) net calorific value of oil
d) calorific value of fuel
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

10. The thermal efficiency of a diesel cycle having fixed compression ratio, with increase in cut-off ratio will ___________
a) increase
b) decrease
c) be independent
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter