IC Engine Questions and Answers – Injection Systems – 1

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Injection Systems – 1”.

1. In a fuel-injection system, the amount of fuel delivered into the air stream going to the engine is controlled by a pump which forces the fuel under pressure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. What is the requirement met by the injection system?
a) Proper atomization of fuel into very fine droplets
b) Proper spray pattern to ensure rapid mixing of fuel and air
c) Uniform distribution of fuel droplets throughout the combustion chamber
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. In an air injection system __________ is forced into the cylinder by means of compressed air.
a) air
b) fuel
c) water
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In an air injection system, generally fuel is forced into the cylinder by means of compressed air.
advertisement
advertisement

4. Fuel injector is used for __________
a) Gas engines
b) CI engines
c) SI engines
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Fuel injector is used for CI engines and not for SI engine and gas engines.

5. What is the advantage of an air injection system?
a) cheaper fuels can be used
b) mep is high
c) fine atomization and distribution of the fuel
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

6. Which of the following is a commonly used injection system in automobiles?
a) air injection
b) solid injection
c) combination of air and solid injection
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. Fuel injection pressure in solid injection system is around ______________
a) < 10 bar
b) 10-20 bar
c) 30-50 bar
d) 200-250 bar
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

8. Fuel filters do not use generally ___________
a) oil
b) paper
c) cloth
d) felt
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally paper is not used as fuel filters.

9. Fuel is injected in a four-stroke CI engine ___________
a) at the end of suction stroke
b) at the end of expansion stroke
c) at the end of compression stroke
d) at the end of exhaust stroke
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

10. What is the advantage of fuel injection in an SI engine?
a) low initial cost
b) low maintenance requirements
c) increased volumetric efficiency
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

11. A six cylinder, four-stroke diesel engine develops 125 kW at 3000 rpm. Its brake specific fuel consumption is 200gm/kW h. Calculate the quantity of fuel to be injected per cycle per cylinder. Specific gravity of the fuel may be taken as 0.85.
a) 0.0545 cc/cycle
b) 0.545 cc/ cycle
c) 5.45 cc/cycle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Fuel consumed/hour = bsfc x Power output
= 200 x 10-2 x 125 = 25 kg
Fuel consumption/cylinder = 25/6 = 4.17 kg/h
Fuel consumption/cycle = (Fuel consumption/minute)/n

where n = N/2 for four-stroke cycle engines = (4.17/60)/(3000/2)
= 4.63 x 10-5 kg
= 0.0463 gm
Volume of fuel injected = 0.0463/0.85
= 0.0545 cc/cycle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter