IC Engine Questions and Answers – Engine Emissions

«
»

This set of IC Engine test focuses on “Engine Emissions”.

1. Pollutants are produced by the incomplete burning of the air-fuel mixture in the combustion chamber.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. What are the major pollutants emitted from the exhaust due to incomplete combustion?
a) carbon monoxide
b) hydrocarbons
c) oxides of nitrogen
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The major pollutants emitted from the exhaust due to incomplete combustion are
i) carbon monoxide
ii) hydrocarbons
iii) oxides of nitrogen.

3. _____________is a colourless gas of about the same density of air.
a) Carbon monoxide
b) Hydrocarbons
c) Oxides of nitrogen
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: No other gas except carbon monoxide, is a colourless gas of the same density as of air while hydrocarbons and nitrogen oxides have different densities.
advertisement
advertisement

4. Carbon monoxide is a poisonous gas which, when inhaled, replaces the oxygen in the blood stream so that the body’s metabolism can not function correctly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Large amounts of CO concentrations, when breathed in, slow down physical and mental activity and produces headaches, while large concentration will kill.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, even a small amount of CO concentrations, when breathed in, slow down physical and mental activity and produces headaches, while large concentration will kill.
advertisement

6. The amount of CO formed ______________ as the mixture becomes more and more rich in fuel.
a) decreases
b) increases
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The concentration of CO is directly proportional to the mixture, that is why the amount of CO formed increases as the mixture becomes more and more rich in fuel.

7. A small amount of CO will come out of the exhaust even when the mixture is slightly lean in fuel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. As the products cool down to exhaust temperature, a minor part of CO reacts with oxygen to form Co2.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but in fact, as the products cool down to exhaust temperature, a major part of CO reacts with oxygen to form Co2.

9. If the combustion is complete, the only products being expelled from the exhaust would be water vapour and carbondioxide.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. Air pollution is defined as an addition to our atmosphere of any material which will have a deleterious effect on life upon our planet.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter