IC Engine Questions and Answers – Types of Carburetors – 2

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types Of Carburetors – 2”.

1. Multiple venturi system uses ____________ venturi.
a) single
b) multiple
c) double or triple
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, a multiple venturi system uses double or triple venturi.
advertisement

2. _____________ depression is created in the region of the fuel nozzle.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, a high depression is created in the region of the fuel nozzle.

3. In multiple venturi system, the condensation of fuel is ___________
a) increased
b) kept constant
c) reduced
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In the multiple venturi system, what is the speed system?
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. A dual carburetor supplies ______________ quality charge of the mixture to the cylinders.
a) uniform
b) variable
c) linear
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For the practical purposes the dual carburetor supplies uniform quality charge of the mixture to the cylinders.
Take IC Engine Tests Now!
advertisement

6. The volumetric efficiency of a dual carburetor is ________________ in a single barrel carburetor.
a) lower than
b) higher than
c) same as
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, the volumetric efficiency of a dual carburetor is higher than in a single barrel carburetor.

7. Carburetors with two outlets connected to two intake manifolds are known as ___________
a) barrel
b) two throat carburetors
c) barrel & two throat carburetors
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Carburetors with two outlets connected to two intake manifolds are known as a barrel or two throat carburetors.
advertisement

8. What are the important requirements of automobile carburetors?
a) ease of starting the engine, particularly under low ambient conditions
b) ability to give full power quickly after starting the engine
c) equally good and smooth engine operation at various loads
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The important requirements of automobile carburetors are
i) ease of starting the engine, particularly under low ambient conditions
ii) ability to give full power quickly after starting the engine
iii) equally good and smooth engine operation at various loads
iv) good and quick acceleration of the engine
v) developing sufficient power at high engine speeds
vi) simple and compact in construction
vii) good fuel economy
viii) absence of racing of the engine under idling conditions
ix) ensuring full torque at low speeds.

9. What are the important requirements of an automobile carburetor?
a) good and quick acceleration of the engine
b) developing sufficient power at high engine speeds
c) simple and compact in construction
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Same as above.
advertisement

10. Which are the most important requirements of an automobile carburetor?
a) good fuel economy
b) absence of racing of the engine under idling conditions
c) ensuring full torque at low speeds.
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Same as above.

11. A soles carburetor has ___________
a) good ease of starting
b) good performance
c) reliability
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The solex carburetor is famous for its ease of starting, good performance and reliability.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.