IC Engine Questions and Answers – Types of Carburetors – 1

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types Of Carburetors – 1”.

1. Carburetors are categorized depending upon ___________
a) direction of flow of air
b) direction of flow of fuel
c) direction of flow of air-fuel
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, carburetors are categorized depending upon the direction of flow of air and not on fuel flow.
advertisement

2. In updraught type carburetors, air enters at the ___________
a) center
b) top
c) bottom
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, in updraught type carburetors, air enters at the bottom and leaves at the top.

3. In updraught type carburetors, air leaves at the ___________
a) center
b) top
c) bottom
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, in updraught type carburetors, air leaves at the top and enters at the bottom.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In the constant choke carburetor, the air and fuel flow areas are always maintained to be ___________
a) constant
b) variable
c) linear
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, in the constant choke carburetor, the air and fuel flow areas are always maintained to be constant.

5. In the constant choke carburetor, the pressure difference that causes flow of fuel and air is kept ___________
a) constant
b) variable
c) linear
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

6. Solex and Zenith carburetors are ___________
a) constant choke carburetors
b) constant vacuum carburetors
c) multiple venturi carburetors
d) multi jet carburetors
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. The constant vacuum carburetor is also known as ___________
a) constant choke carburetor
b) variable choke carburetor
c) multiple venturi carburetor
d) multi jet carburetor
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. In constant vacuum carburetor, air and fuel flow areas are maintained at a ____________ rate as per the demand on the engine.
a) constant
b) variable
c) linear
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. In constant vacuum carburetor, the vacuum is maintained at a ___________ rate.
a) constant
b) variable
c) linear
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In constant vacuum carburetor, the vacuum is maintained at a constant rate while air and fuel are maintained at a variable rate.
advertisement

10. S.U and Carter carburetors are ___________
a) constant choke carburetors
b) constant vacuum carburetors
c) multiple venturi carburetors
d) multi jet carburetors
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.