IC Engine Questions and Answers – Injection Pump Governor

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Injection Pump Governor”.

1. Fuel delivered by a pump increases with __________
a) pressure
b) speed
c) pressure & speed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Rate of fuel injection is directly proportional to engine speed, so fuel delivered by a pump increases with speed.
advertisement

2. Quantity of fuel delivered increases with load causing excessive ________________
a) carbon deposits
b) high exhaust temperature
c) carbon deposits & high exhaust temperature
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Quantity of fuel delivered increases with load causing excessive carbon deposits and high exhaust temperature.

3. When the engine speed tends to exceed the limit the _____________ fly apart.
a) weight
b) volume
c) weight & volume
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When the engine speed tends to exceed the limit the weight fly apart and not volume.
advertisement
advertisement

4. Lesser fuel causes the engine speed to ___________
a) remain constant
b) increase
c) decrease
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Fuel volume is directly proportional to speed, so lesser fuel causes the engine speed to decrease.

5. The purpose of a _____________ is to provide automatic control of the idling and maximum speeds to the engine.
a) governor
b) nozzle
c) throttle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The purpose of a governor is to provide automatic control of the idling and maximum speeds to the engine and not of throttle or nozzle.
advertisement

6. The driver’s foot accelerator controls the intermediate _____________ of the engine.
a) pressure
b) speed
c) pressure & speed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, the driver’s foot accelerator controls the intermediate speed of the engine.

7. In a _____________ governor, the camshaft of the pump is fitted to two ball weights.
a) mechanical
b) pneumatic
c) mechanical & pneumatic
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. The _____________ governor functions due to the vacuum created by suction in the air inlet pipe of the engine.
a) mechanical
b) pneumatic
c) mechanical & pneumatic
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The pneumatic governor functions due to the vacuum created by suction in the air inlet pipe of the engine while in a mechanical governor, the camshaft of the pump is fitted to two ball weights.

9. In the _____________ governor, the induction part throttle is operated by the foot pedal accelerator.
a) mechanical
b) pneumatic
c) mechanical & pneumatic
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In the pneumatic governor, the induction part throttle is operated by the foot pedal accelerator while in a mechanical governor, the camshaft of the pump is fitted to two ball weights.
advertisement

10. If the engine is at rest and the lever controlling the engine speed is released, the spring will force the control to reach its ______________ position.
a) maximum
b) minimum
c) center
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

11. When the mechanical governor is running on ‘no load’ position ___________
a) the ball weights fly
b) the ball weight do not fly
c) the speed increases
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, when the mechanical governor is running on ‘no load’ position, the ball weight do not fly.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter