IC Engine Questions and Answers – Engine Cooling System

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engine Cooling System”.

1. The gasoline engine requires much ____________ air than a diesel engine.
a) less
b) more
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As a gasoline engine works on a mixture of air and gasoline, therefore the gasoline engine requires much more air than a diesel engine.
advertisement

2. The turbocharged diesel engine requires ____________ cooling air than naturally aspired diesel engines.
a) less
b) more
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As the turbocharged engine produces less heat so, the turbocharged diesel engine requires less cooling air than naturally aspired diesel engines.

3. The heat flow to water jackets, on an average, is about ____________ for large engines.
a) 500 kJ/kW-h
b) 4200 kJ/kW-h
c) 5700 kJ/kW-h
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The heat flow to water jackets, on an average is about 4200 kJ/kW-h for large engines and it is about 500-5700 kJ/kW-h for small engines.
advertisement
advertisement

4. The heat flow to water jackets, on average, is about ____________ for small engines.
a) 500-6200 kJ/kW-h
b) 400-4200 kJ/kW-h
c) 500-5700 kJ/kW-h
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The heat flow to water jackets, on average, is about 500-5700 kJ/kW-h for small engines and is about 4200 kJ/kW-h for large engines.

5. What is the outlet cooling water temperature for large engines?
a) about 50ºC
b) 60 to 65ºC
c) 80ºC
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The outlet cooling water temperature for large engines is about 50ºC and the outlet cooling water temperature for medium engines is 60 to 65ºC.
advertisement

6. What is the outlet cooling water temperature for medium engines?
a) about 50ºC
b) 60 to 65ºC
c) 80ºC
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The outlet cooling water temperature for medium engines is 60 to 65ºC and the outlet cooling water temperature for small engines is 80ºC.

7. What is the outlet cooling water temperature for small engines?
a) about 50ºC
b) 60 to 65ºC
c) 80ºC
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The outlet cooling water temperature for small engines is 80ºC while the outlet cooling water temperature for medium engines is 60 to 65ºC and the outlet cooling water temperature for small engines is 80ºC.
advertisement

8. In thermo-syphon system, the radiator should be kept well above the engine, to provide a height for natural circulation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter