IC Engine Questions and Answers – Comparision of Air Cycle and Fuel Cycle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Comparison of Air Cycle and Fuel Cycle”.

1. The actual efficiency of a good engine is about _____________ of the estimated air fuel cycle efficiency.
a) 100%
b) 85%
c) 50%
d) 25
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

2. The ratio of the actual efficiency and the fuel air cycle efficiency for C.I. engines is about ____________
a) 0.2-0.3
b) 0.5-0.6
c) 1.0
d) 0.6-0.8
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. Fuel air efficiency is less than air standard efficiency by an amount equal to ____________
a) pumping loss
b) friction loss
c) loss due to specific heat and chemical equilibrium
d) exhaust blow down loss
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Fuel air ratio affects maximum power output of the engine due to ____________
a) higher specific heats
b) chemical equilibrium losses
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. As compared to air cycle, in actual working, What is the effect of variation in specific heats?
a) increase maximum pressure and maximum temperature
b) reduce maximum pressure and maximum temperature
c) increase maximum pressure and decrease maximum temperature
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. The ratio of actual cycle efficiency to that of the ideal cycle efficiency is called ____________
a) effectiveness
b) work ratio
c) efficiency ratio
d) net efficiency
View Answer

Answer: c
Explanation: Efficiency ratio is the ratio of actual cycle efficiency to that of the ideal cycle efficiency.

7. The ignition of charge by some hot surface in the engine cylinder before operation of spark plug is known as ____________
a) auto ignition
b) pre-ignition
c) detonation
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Pre-ignition is defined as the ignition of charge by some hot surface in the engine cylinder before operation of spark plug.
advertisement

8. The brake mean effective pressure of an I.C. engine with an increase in speed will ____________
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.