IC Engine Questions and Answers – Carnot Cycle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Carnot Cycle”.

1. In a carnot cycle, the working medium receives heat at a _____________ temperature.
a) lower
b) higher
c) constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In a carnot cycle the working medium receives heat at a higher temperature and rejects heat at a lower temperature.
advertisement

2. In a carnot cycle, the working medium rejects heat at a ____________ temperature.
a) lower
b) higher
c) constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In a carnot cycle the working medium receives heat at a higher temperature and rejects heat at a lower temperature.

3. In a carnot cycle, what is the working fluid?
a) a real gas
b) an ideal gas
c) a natural gas
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As Carnot cycle is an ideal cycle, so the working fluid is an ideal gas.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The isothermal process of a carnot cycle needs very __________ motion of the piston to maintain constant temperature.
a) slow
b) fast
c) medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The isothermal process of a carnot cycle needs very slow motion of the piston to maintain constant temperature while the adiabatic process needs very fast motion to complete the adiabatic process.

5. The adiabatic process of a carnot cycle needs very __________ motion to complete the adiabatic process.
a) slow
b) fast
c) medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The isothermal process of a carnot cycle needs very slow motion of the piston to maintain constant temperature while the adiabatic process needs very fast motion to complete the adiabatic process.
advertisement

6. For a given temperature T1, as the difference between T1 and T2 increases, the COP of a carnot heat pump ___________
a) increases
b) decreases
c) first increases, then decreases
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: COP(heat pump) = T1/(T1 – T2)
As the value of T1 – T2 increases, value of COP decreases.

7. A carnot heat pump is used to heat a house. The outside temperature is -3ºC and the indoor temperature is 27ºC. If the heat loss from the house is 40kW, the power required to operate the heat pump is?
a) 1kW
b) 2kW
c) 3kW
d) 4kW
View Answer

Answer: d
Explanation: COP(heat pump) = Heat loss/Work done = T1/(T1 – T2)
or, 40/ Work done = 273 + 27/27-(-3)
or, Work done = 40 x 30/300 = 4kW.
advertisement

8. A carnot cycle is to be designed to attain efficiency of 0.75. if temperature of high temperature reservoir is 727ºC, then low temperature reservoir will have to be maintained at ___________
a) 23ºC
b) 181ºC
c) -23ºC
d) -181ºC
View Answer

Answer: c
Explanation: Carnot efficiency = T2– T1/(T2+273)
or, 0.75 = 727- T1/(727+273)
or, 0.75×1000 = 727- T1
or, – T1 = 750-727
or, T1 = -23ºC.

9. A cyclic heat engine does 50kJ of work per cycle. If efficiency of engine is 75%, the heat rejected per cycle will be ___________
a) 60.6kJ
b) 16.6kJ
c) 66.6kJ
d) 200kJ
View Answer

Answer: b
Explanation: Carnot efficiency = Work done/Heat supplied(Q1)
0.75 = 50/ Q1
or, Q1 = 200/3
and, Work done = Q1– Q2
or, Q2 = 200/3-50 = 50/3 = 16.6kJ.
advertisement

10. A carnot cycle refrigerator operates between 250ºK and 300ºK. What is the value of COP?
a) 10
b) 20
c) 25
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: COP = T2/(T1 – T2)
= 250/300-250
= 5.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.