IC Engine Questions and Answers – Compensating Devices

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Compensating Devices”.

1. On city roads one may be able to operate the vehicle between ________________ of the throttle only.
a) 30 to 70%
b) 40 to 80%
c) 25 to 60%
d) 25 to 50%
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, on city roads, one may be able to operate the vehicle between 25 to 60% of the throttle only.
advertisement

2. What is the principle of compensating jet device is to make the mixture?
a) leaner
b) equal
c) richer
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The principle of compensating jet device is to make the mixture leaner as the throttle opens progressively.

3. The compensating well is supplied with fuel from the main float chamber through a ___________
a) nozzle
b) restricting orifice
c) injector
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The main metering jet is kept at a level of about _______________ below the fuel level in the float chamber.
a) 25 mm
b) 30 mm
c) 35 mm
d) 40 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Back suction control mechanism, is employed in ___________
a) small carburetors
b) medium carburetors
c) large carburetors
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Back suction control mechanism, is employed only in large carburetors.
advertisement

6. Auxiliary ports are used for aircraft carburetors to compensate for the _____________ in density of air at high altitudes.
a) increase
b) stable
c) loss
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For practical purposes, the auxiliary ports are used for aircraft carburetors to compensate for the loss in density of air at high altitudes.

7. In the back suction control mechanism, if the valve is closed, the float chamber pressure will ____________ the pressure at the venturi throat.
a) equalize with
b) increase
c) decrease
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, in the back suction control mechanism, if the valve is closed, the float chamber pressure will equalize with the pressure at the venturi throat and no fuel can flow.
advertisement

8. Which of the following are compensating devices?
a) air-bleed jet
b) compensating jet
c) emulsion tube
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The compensating devices are air-bleed jet, compensating jet, emulsion tube, back suction control mechanism, auxiliary air valve and auxiliary air port.

9. Which of the following are compensating devices?
a) back suction control mechanism
b) auxiliary air valve
c) auxiliary air port
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Same as above.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.