IC Engine Questions and Answers – Requirements of Ignition System

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Requirements Of Ignition System”.

1. The function of the ignition system is to _____________ the flame propagation process.
a) stop
b) initiate
c) balance
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. The total enthalpy required to cause the flame to be self sustaining and promote ignition, is given by the product of the surface area of the spherical flame and the enthalpy per unit area.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. A spark can be caused by applying a sufficiently low voltage between two electrodes separated by a gap.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, a spark can be caused by applying a sufficiently high voltage between two electrodes separated by a gap.
advertisement
advertisement

4. An ignition process obeys the law of ______________
a) conservation of mass
b) conservation of energy
c) conservation of momentum
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: An ignition process obeys the law of conservation of energy as energy is only produced there.

5. The pressure, temperature and density of the mixture between the spark plug electrodes have a considerable influence on the __________ required to produce a spark.
a) voltage
b) current
c) mass
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The pressure, temperature and density of the mixture between the spark plug electrodes have a considerable influence on the voltage required to produce a spark and mass and current are dependent on voltage.
advertisement

6. If the spark energy exceeds 40 mJ and the duration is longer than 0.5 ms, reliable ignition is obtained.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. If the resistance of the deposits on the spark plug electrodes is sufficiently high, the loss of electrical energy through these deposits may prevent the spark discharge.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. As air is poor conductor of electricity an air gap in an electric circuit acts as a high _____________
a) conductor
b) resistance
c) ignition
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As air is poor conductor of electricity, due to this an air gap in an electric circuit acts as a high resistance and conductor and ignition are required before conduction.

9. A spark is produced to ignite a homogeneous air fuel mixture in the combustion chamber of an engine, it is called spark ignition system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. An ignition system should provide a good spark between the _____________ of the plugs at the correct timing.
a) cathodes
b) anodes
c) electrodes
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: An ignition system should provide a good spark between the electrodes of the plugs at the correct timing as only electrodes are used in ignition system and cathodes and anodes are used in battery.

11. An ignition system should function efficiently over the entire range of engine speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

12. An ignition system should be heavy, effective and reliable in service.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, an ignition system should be light, effective and reliable in service.

13. An ignition system should be compact and easy to maintain.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

14. An ignition system should be cheap and convenient to handle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

15. The interference from the low voltage source should not affect the functioning of the radio and television receivers inside an automobile.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the interference from the high voltage source should not affect the functioning of the radio and television receivers inside an automobile.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter