IC Engine Questions and Answers – Delay Period

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Delay Period”.

1. ___________ is the time immediately following injection of the fuel during which the ignition process is being initiated and the pressure does not rise beyond the value it would have due to compression of air.
a) Knocking
b) Delay period
c) Startability
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Delay period is defined as the time immediately following injection of the fuel during which the ignition process is being initiated and the pressure does not rise beyond the value it would have due to compression of air.
advertisement

2. The ___________ extends for about 13º, movement of the crank.
a) knocking
b) delay period
c) start ability
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. The time for which delay period occurs decreases with ___________ in engine speed.
a) increases
b) decreases
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Delay period serves a useful purpose in that it allows the fuel jet to penetrate well into the combustion space.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. If the delay is too short the amount of fuel available for the simultaneous explosion is too great and the resulting pressure rise is too rapid.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, in fact, if the delay is too long the amount of fuel available for a simultaneous explosion is too great and the resulting pressure rise is too rapid.
advertisement

6. The delay period depends upon temperature and pressure in the cylinder at the time of injection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. The delay period ___________ with load.
a) increases
b) decreases
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Delay period is directly proportional to load, so the delay period increases with load.
advertisement

8. The delay period depends upon the nature of the fuel mixture strength.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. Higher cetane number means a ___________ delay period and smoother engine operation.
a) higher
b) lower
c) normal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. Increase in compression ratio ___________ delay period.
a) increases
b) reduces
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Compression ratio is indirectly proportional to delay period, so an increase in compression ratio reduces delay period.

11. At constant speed, delay period is proportional to the delay angle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

12. A pre-combustion chamber gives a shorter delay compared to an open type of combustion chamber.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.