IC Engine Questions and Answers – Engine Friction

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engine Friction”.

1. The bearing friction includes the friction due to the main bearing connecting rod bearing and other bearings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. Bearing friction is viscous in nature and does not depends upon the oil viscosity, the speed, size and geometry of the journal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, actually, bearing friction is viscous in nature and depends upon the oil viscosity, the speed, size and geometry of the journal.

3. The valve gear friction losses vary with the engine design variables and no general equation is available predicting them.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The blow by losses is the phenomenon of leakage of combustion products past the piston and piston rings from the cylinder to the crankcase.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Blow by losses depend on the outlet pressure and compression ratio.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, blow by losses depends on the inlet pressure and compression ratio.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Blow by losses vary as the square root of inlet pressure, and increases as the compression ratio are ____________
a) increased
b) reduced
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. Blow by losses are reduced as the engine speed is ____________
a) increased
b) reduced
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Blow by losses are indirectly proportional to engine speed and it is reduced as the engine speed is increased.
advertisement

8. A rise in cooling water temperature ____________ engine friction through its effect on oil viscosity.
a) increases
b) reduces
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. Higher the oil viscosity ____________ is the friction loss.
a) lower
b) greater
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Viscosity is proportional to friction loss, so higher the oil viscosity greater is the friction loss.
advertisement

10. As the load increases the maximum pressure in the cylinder has a tendency to increase slightly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.