IC Engine Questions and Answers – Combustion

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Combustion”.

1. ____________ is a chemical reaction in which certain elements of the fuel like hydrogen and carbon combine with oxygen liberating heat energy and causing an increase in temperature of the gases.
a) Compression
b) Expansion
c) Combustion
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Combustion is a chemical reaction in which certain elements of the fuel like hydrogen and carbon combine with oxygen liberating heat energy and causing an increase in temperature of the gases, while expansion and compression are not reactions, in fact they are processes in a fuel cycle.
advertisement

2. The conditions necessary for combustion are the presence of combustible mixture and some means of initiating the process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. The process of combustion in engines generally takes place either in a homogeneous or a heterogeneous fuel vapour air mixture depending on the type of engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In spark ignition engines a nearly ____________ mixture of air and fuel is formed in the carburettor.
a) heterogeneous
b) homogeneous
c) solid
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In spark ignition engines a nearly homogeneous mixture of air and fuel is formed in the carburettor and solid and heterogeneous mixture is never used.

5. Homogeneous mixture is formed inside the engine cylinder and the combustion is initiated inside the cylinder at a particular instant towards the end of the compression stroke.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, homogeneous mixture is formed outside the engine cylinder and the combustion is initiated inside the cylinder at a particular instant towards the end of the compression stroke.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. In a homogeneous gas mixture the fuel and oxygen molecules are more or less, uniformly distributed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, homogeneous means equally distributed and in a homogeneous gas mixture the fuel and oxygen molecules are more or less, uniformly distributed.

7. The complete combustion of ____________ mixture, and droplet combustion result in the smoke and odour.
a) heterogeneous
b) homogeneous
c) solid
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Not, but the incomplete combustion of heterogeneous mixture, and droplet combustion result in the smoke and odour.
advertisement

8. The ____________ rate is the result of a purely chemical combination process in which the flame eats it way into the unburned charge.
a) transposition
b) reaction
c) burning
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The reaction rate is the result of a purely chemical combination process in which the flame eats it way into the unburned charge while the transposition rate is due to the physical movement of the flame front relative to the cylinder wall and also the result of the pressure differential between the burning gases and the unburnt gases in the combustion chamber.

9. The ____________ rate is due to the physical movement of the flame front relative to the cylinder wall and also the result of the pressure differential between the burning gases and the unburnt gases in the combustion chamber.
a) transposition
b) reaction
c) burning
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The transposition rate is due to the physical movement of the flame front relative to the cylinder wall and also the result of the pressure differential between the burning gases and the unburnt gases in the combustion chamber while the reaction rate is the result of a purely chemical combination process in which the flame eats it way into the unburned charge.
advertisement

10. A pre-combustion chamber gives a shorter delay compared to an open type of combustion chamber.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.