IC Engine Questions and Answers – Alternate Fuels

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Alternate Fuels”.

1. What is the advantage of gaseous fuel?
a) it can be stored easily
b) it can mix easily with air
c) it can displace more air from the engine
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. Paraffins are generally represented by ___________
a) CnHn
b) CnH2n
c) CnH2n+2
d) CnH2n-6
View Answer

Answer: c
Explanation: Paraffins are generally represented by CnH2n+2 while olefins are generally represented by CnHn .

3. Paraffins have molecular structure of ___________
a) chain saturated
b) chain unsaturated
c) ring saturated
d) ring unsaturated
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Olefins are generally represented by ___________
a) CnHn
b) CnH2n
c) CnH2n+2
d) CnH2n-6
View Answer

Answer: a
Explanation: Olefins are represented by CnHn and paraffins are generally represented by CnH2n+2.

5. Hydrocarbons are decomposed into smaller hydrocarbons by ___________
a) reforming
b) refining
c) cracking
d) polymerization
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydrocarbons are decomposed into smaller hydrocarbons by cracking while the molecular structure of the straight-run gasoline is changed by reforming.
advertisement

6. The molecular structure of the straight-run gasoline is changed by ___________
a) reforming
b) refining
c) cracking
d) boiling
View Answer

Answer: a
Explanation: The molecular structure of the straight-run gasoline is changed by reforming and hydrocarbons are decomposed into smaller hydrocarbons by cracking.

7. Which is the most preferred S.I. engines fuel?
a) aromatics
b) paraffins
c) olefins
d) napthenes
View Answer

Answer: a
Explanation: For S.I. engines fuel most preferred are aromatics while for C.I. engines fuel most preferred are paraffins.
advertisement

8. Which is the most preferred C.I. engines fuel?
a) aromatics
b) paraffins
c) olefins
d) napthenes
View Answer

Answer: b
Explanation: For C.I. engines fuel most preferred are paraffins and for S.I. engines fuel most preferred are aromatics.

9. In spark ignition engines, the knocking tendency can be decreased by ______________
a) decreasing compression ratio
b) controlling intake throttle
c) controlling ignition timing
d) adding dopes like tetraethyl lead and ethylene dibromide
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

10. Detonation in petrol engines can be suppressed or reduced by the addition of small quantity of ___________
a) lead nitrate
b) iso-octane
c) n-heptane
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter