IC Engine Questions and Answers – Group Gasoline Injection System – 2

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Group Gasoline Injection System – 2”.

1. The inputs used in electronically controlled diesel fuel injection systems are ____________
a) engine speed
b) crank shaft position
c) accelerator pedal position
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The inputs used in electronically controlled diesel fuel injection systems are :
i) engine speed
ii) crank shaft position
iii) accelerator pedal position
iv) intake air temperature
v) lubricating oil temperature
vi) ambient air temperature
vii) turbocharger boost pressure
viii) intake air mass flow rate.
advertisement

2. The inputs used in electronically controlled diesel fuel injection systems are _____________
a) intake air temperature
b) lubricating oil temperature
c) ambient air temperature
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Same as above.

3. The inputs used in electronically controlled diesel fuel injection systems are _____________
a) turbocharger boost pressure
b) intake air mass flow rate
c) turbocharger boost pressure & intake air mass flow rate
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Same as above.
advertisement
advertisement

4. The frequency of injection depends on the engine speed and number of cylinders.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, of course, the frequency of injection depends on the engine speed and number of cylinders.

5. The timing of injection has to be advanced as the speed _____________
a) decreases
b) increases
c) stables
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The timing of injection is directly dependent on engine speed, so it has to be advanced as the speed increases.
advertisement

6. The lubricating oil and coolant temperatures does not indicate the engine condition.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the lubricating oil and coolant temperatures indicate the engine condition.

7. The turbocharger boost pressure can not be used to detect the mass flow rate of air, which can be used to decide the fuel injection quantity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, the turbocharger boost pressure is used to detect the mass flow rate of air, which can be used to decide the fuel injection quantity.
advertisement

8. The ECU generates the pulses to operate the solenoid controlled spill valve.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, the ECU generates the pulses to operate the solenoid controlled spill valve.

9. The end of injection in the conventional inline element is determined by the instant when the top of the plunger covers the bypass or the spill ports.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, in fact the start of injection in the conventional inline element is determined by the instant when the top of the plunger covers the bypass or the spill ports.
advertisement

10. The end of delivery occurs when the helical slot or groove on the plunger uncovers the ports.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, the end of delivery occurs when the helical slot or groove on the plunger uncovers the ports.

11. In common rail fuel injection system, very high injection pressures of order of _________ bar.
a) 1000
b) 1500
c) 2000
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, in a common rail fuel injection system, very high injection pressures of order of 1500 bar.

12. In a common rail fuel injection system, there is complete control over start and end of injection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, in a common rail fuel injection system, there is complete control over start and end of injection.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter