IC Engine Questions and Answers – Exhaust Gas Recirculation

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Exhaust Gas Recirculation”.

1. The operation of an engine depends on the level of gasoline in the ____________ inside the carburettor.
a) tank
b) float chamber
c) ignition chamber
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The operation of an engine depends on the level of gasoline in the float chamber inside the carburettor and not in the tank or ignition chamber.
advertisement

2. The evaporation of gasoline causes the loss of ____________ from the carburettor.
a) gasoline
b) water
c) vapour
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Obviously gasoline is there in the carburettor, hence evaporation of gasoline causes the loss of gasoline from the carburetor.

3. The operation of the purge control valve is taken care of by the exhaust ____________ pressure.
a) front
b) back
c) middle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The operation of the purge control valve is taken care of by the exhaust back pressure as there is no middle or front exhaust pressure existence.
advertisement
advertisement

4. Under idling conditions the fuel supply is cut off to reduce the level of ____________
a) CO
b) CO2
c) HC
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: When the fuel supply is cut off under the idling conditions it is mainly to reduce the level of HC.

5. A vent valve is provided for the carburettor for the flow of ___________
a) fuel vapours
b) water
c) air
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A vent valve is provided for the carburettor for the flow of fuel vapours as only fuel is of importance in the carburettor.
advertisement

6. Adsorption refers to the process of trapping of the gasoline vapours by the activated charcoal particles filled inside the canister.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Adsorption is defined as the process of trapping of the gasoline vapours by the activated charcoal particles filled inside the canister.

7. Purging is the process by which the gasoline vapours are removed from the charcoal particles inside the ___________
a) float chamber
b) tank
c) canister
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Purging is the process by which the gasoline vapours are removed from the charcoal particles inside the canister and float chamber and tank are not a part of it and the charcoal particles are there in the canister.
advertisement

8. A charcoal canister is used for trapping gasoline vapours.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For trapping gasoline vapours, a charcoal canister is used.

9. Charcoal canister is also called ____________ canister.
a) vapour
b) carbon
c) fuel
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Charcoal is a form of carbon so Charcoal canister is also called carbon canister.
advertisement

10. Fuel vapours from the float chamber of the carburettor enter into the canister through the ____________ passage.
a) right end
b) left inlet
c) left end
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The passage of fuel vapours from the float chamber of the carburettor to the canister is through the left end passage only.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter