IC Engine Questions and Answers – Advantages of Four Stroke Engines

«

This set of IC Engine Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Advantages of Four Stroke Engines”.

1. In a four stroke engine, the working cycle is completed in __________
a) one revolution of the crankshaft
b) two revolution of the crankshaft
c) three revolution of the crankshaft
d) four revolution of the crankshaft
View Answer

Answer: b
Explanation: In a four stroke engine, the working cycle is completed in two revolution of the crankshaft while while in a two stroke engine, the working cycle is completed in one revolution.
advertisement

2. Theoretically, a four stroke engine should develop ____________ power as that of a two stroke cycle engine.
a) half
b) same
c) double
d) four times
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. In a four stroke cycle engine, the sequence of operation is __________
a) suction, compression, expansion and exhaust
b) suction, expansion, compression and exhaust
c) expansion, compression, suction and exhaust
d) compression, expansion, suction and exhaust
View Answer

Answer: a
Explanation: Four stroke cycle engine works on four strokes, i.e- suction, compression, expansion and exhaust.
advertisement
advertisement

4. In a four stroke cycle petrol engine, the pressure inside the engine cylinder during the suction stroke is ____________ the atmospheric pressure.
a) equal to
b) below
c) above
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. In a four stroke cycle petrol engine, the inlet valve __________
a) opens at top dead center and closes at bottom dead center
b) opens at 20º before top dead center and closes at 40º after bottom dead center
c) opens at 20º after top dead center and closes at 20º before bottom dead center
d) may open or close anywhere
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

6. In a four stroke cycle petrol engine, the compression __________
a) starts at 40º after bottom dead center and ends at 30º before top dead center
b) starts at 40º before bottom dead center and ends at 30º after top dead center
c) starts at bottom dead center and ends at top dead center
d) may start and end anywhere
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. In a four stroke cycle petrol engine, the charge is ignited at __________
a) 30º before top dead center
b) 30º after top dead center
c) 30º before bottom dead center
d) 30º after bottom dead center
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. In a four stroke cycle petrol engine, the expansion __________
a) starts at top dead center and ends at bottom dead center
b) starts at 30º before top dead center and ends at 50º before bottom dead center
c) starts at 30º after top dead center and ends at 50º after bottom dead center
d) may start and end anywhere
View Answer

Answer: b
Explanation: In a four stroke cycle petrol engine, the expansion starts at 30º before top dead center and ends at 50º before bottom dead center while the compression starts at 40º after bottom dead center and ends at 30º before top dead center.

9. The exhaust valve in a four stroke cycle petrol engine __________
a) opens at 50º before bottom dead center and closes at 15º after top dead center
b) opens at bottom dead center and closes at top dead center
c) opens at 50º after bottom dead center and closes at 15º before top dead center
d) may open or close anywhere
View Answer

Answer: a
Explanation: The exhaust valve in a four stroke cycle petrol engine opens at 50º before bottom dead center and closes at 15º after top dead center while the inlet valve, opens at 20º before top dead center and closes at 40º after bottom dead center.
advertisement

10. The inlet valve of a four stroke cycle internal combustion engine remains open for __________
a) 130º
b) 180º
c) 230º
d) 270º
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

11. In a four stroke cycle the minimum temperature inside the engine cylinder occurs at the __________
a) beginning of suction stroke
b) end of suction stroke
c) beginning of exhaust stroke
d) end of exhaust stroke
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

12. In a four stroke cycle petrol engine, the charge is compressed when both the valves (i.e. inlet valve and exit valve) are closed.
a) True
b) False
c) Both the valves are open
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

13. In a four stroke cycle diesel engine, the inlet valve __________
a) opens at 20º before top dead center and closes at 40º after bottom dead center
b) opens at 20º after top dead center and closes at 20º before bottom dead center
c) opens at top dead center and closes at bottom dead center
d) may open or close anywhere
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter