IC Engine Questions and Answers – Ignition Timing and Engine Parameters

«
»

This set of IC Engine Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Ignition Timing and Engine Parameters”.

1. If the engine is operating with richer mixtures the optimum spark timing must be _____________
a) constant
b) increased
c) retarded
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If the engine is operating with richer mixtures the optimum spark timing must be retarded as if the mixture is rich it has its low self ignition temperature.
advertisement

2. Part load operation of a spark ignition engine is not affected by throttling the incoming charge.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, part load operation of a spark ignition engine is affected by throttling the incoming charge.

3. Due to throttling a smaller amount of charge enters the cylinder and the dilution due to residual gases is also greater.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Ignition delay does not depend upon the type of the fuel used in the engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, ignition delay will depend upon the type of the fuel used in the engine.

5. For maximum power and economy a slow burning fuel needs a higher spark advance than fast burning fuel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. The ignition timing is fixed to obtain minimum power from the engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the ignition timing is fixed to obtain maximum power from the engine.

7. The ignition timing is affected by _____________
a) compression ratio
b) engine speed
c) mixture strength
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The ignition timing is affected by
i) compression ratio
ii) engine speed
iii) mixture strength
iv) combustion chamber design
v) throttle opening
vi) engine temperature
vii) type of fuel.
advertisement

8. The ignition timing is affected by _____________
a) combustion chamber design
b) throttle opening
c) engine temperature
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The ignition timing is affected by
i) compression ratio
ii) engine speed
iii) mixture strength
iv) combustion chamber design
v) throttle opening
vi) engine temperature
vii) type of fuel.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter