IC Engine Questions and Answers – Electronic Control System

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electronic Control System”.

1. The ECU in the electronic control system, receives signals from the sensors and determines the opening time for the injectors land which also controls the injection volume.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. When the engine is cold, the starting of the engine is usually not ___________
a) difficult
b) easy
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The starting of the engine is usually not easy when the engine is cold.

3. When a cold engine is started, it requires a _____________ mixture.
a) leaner
b) richer
c) chemically equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For starting a cold engine, generally a richer mixture is required.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The cold start injector is a type of solenoid valve to which power is supplied from a battery for the opening and closing of the valve inside, thus for injecting the fuel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. The duration of injection time is controlled by a timing switch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The ignition switch is composed of a bi-metal element and an electric heater coil.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but in fact, the timing switch is composed of a bi-metal element and an electric heater coil.

7. As the temperature is low, the _____________ valve speeds up the engine idle speed to fast idling.
a) nozzle
b) throttle
c) air
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: At low temperature, the air valve speeds up the engine idle speed to fast idling and not the throttle or nozzle.
advertisement

8. When the engine is cold, the _____________ plate will be in closed position.
a) nozzle
b) throttle
c) air
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, when the engine is cold, the throttle plate will be in closed position and at low temperature, the air valve speeds up the engine idle speed to fast idling.

9. When the engine reaches the normal operating temperature, the valve closes completely and the air flow is cut-off from the _____________ valve.
a) nozzle
b) throttle
c) air
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, when the engine reaches the normal operating temperature, the valve closes completely and the air flow is cut-off from the air valve.
advertisement

10. A thermo wax valve operates depending on the temperature of the engine coolant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.