IC Engine Questions and Answers – Diesel Cycle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Diesel Cycle”.

1. Diesel cycle is also known as _____________
a) constant volume cycle
b) constant pressure cycle
c) constant temperature cycle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:b
Explanation: Diesel cycle is also known as constant pressure cycle as pressure is constant in this cycle.
advertisement

2. A diesel engine has compression ratio from ____________
a) 6 to 10
b) 10 to 15
c) 16 to 20
d) 25 to 40
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. In Diesel cycle, heat addition takes place at ____________
a) constant temperature
b) constant pressure
c) constant volume
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. The combustion in compression ignition engine is ____________
a) homogeneous
b) heterogeneous
c) laminar
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. In a diesel engine, the fuel is ignited by ____________
a) spark
b) injected fuel
c) heat resulting from compressing air that is supplied for combustion
d) combustion chamber
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. The thermal efficiency of a diesel cycle having fixed compression ratio, with increase in cut-off ratio will ____________
a) increase
b) decrease
c) be independent
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. The pressure at the end of compression, in diesel engines, is approximately ____________
a) 10 bar
b) 20 bar
c) 25 bar
d) 35 bar
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

8. What is the combustion in spark ignition engine?
a) homogeneous
b) heterogeneous
c) laminar
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The combustion in spark ignition engine is homogeneous while the combustion in compression ignition engine is heterogeneous.

9. If the temperature of intake air in I.C. engine is lowered, then its efficiency will ____________
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) increase up to a certain limit and then decrease
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. The fuel in diesel engine is normally injected at pressure of ____________
a) 5-10 kg/cm2
b) 20-25 kg/cm2
c) 60-80 kg/cm2
d) 90-130 kg/cm2
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter