IC Engine Questions and Answers – Properties of Lubrication – 2

«
»

This set of IC Engine Questions and Answers for Experienced people focuses on “Properties Of Lubrication – 2”.

1. ____________ is the property which enables oil to spread over and adhere to the surface of the bearing.
a) Oiliness
b) Pour point
c) Fire point
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Oiliness is the property which enables oil to spread over and adhere to the surface of the bearing and pour point is the lowest temperature at which the lubricating oil will pour while fire point is the lowest temperature at which the oil burns continuously.
advertisement

2. A lubricant should not corrode the working parts and it must retain its properties even in the presence of foreign matter and additives.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. A lubricating oil, when mixed with water is emulsified and loses its lubricating property.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. The emulsification number is an index of the tendency of an oil to emulsify with water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. A lubricating oil need not be stable physically at the lowest and highest temperatures between which the oil is to be used.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, a lubricating oil must be stable physically at the lowest and highest temperatures between which the oil is to be used.
advertisement

6. At the lowest temperature there should separation of solids, and at the highest temperature it should not vapourise beyond a certain limit.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, at the lowest temperature there should not be any separation of solids, and at the highest temperature it should not vapourise beyond a certain limit.

7. ____________ is the property of lubricating oil due to which the oil particles stick with the metal surfaces.
a) Oiliness
b) Pour point
c) Adhesiveness
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Adhesiveness is the property of lubricating oil due to which the oil particles stick with the metal surfaces while oiliness is the property which enables oil to spread over and adhere to the surface of the bearing.
advertisement

8. ____________ is the property of a lubricating oil due to which the oil retains a thin film between the two surfaces.
a) Oiliness
b) Film Strength
c) Adhesiveness
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Film Strength is the property of a lubricating oil due to which the oil retains a thin film between the two surfaces and adhesiveness is the property of lubricating oil due to which the oil particles stick with the metal surfaces while oiliness is the property which enables oil to spread over and adhere to the surface of the bearing.

9. ____________ is the measure of density of oil.
a) Specific gravity
b) Film Strength
c) Adhesiveness
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Specific gravity is the measure of density of oil while film Strength is the property of a lubricating oil due to which the oil retains a thin film between the two surfaces and adhesiveness is the property of lubricating oil due to which the oil particles stick with the metal surfaces.
advertisement

10. The sludge formation takes place as a result of operation at low engine temperatures during starting, warming up, and idling periods.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

11. A high viscosity index is always desired for lubricating oils as it can be used in severe winter and summer conditions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter