IC Engine Questions and Answers – Supercharging

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Supercharging”.

1. Supercharging of S.I engines is employed only for aircraft and racing car engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Supercharging requires when speed is taken into consideration so, supercharging of S.I engines is employed only for aircraft and racing car engines.
advertisement

2. ____________ in supercharging pressure increases the tendency to detonate and pre-ignite.
a) Decrease
b) Increase
c) Unpredictable
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Detonation and pre-ignition are increased by an increase in supercharging pressure.

3. The supercharged petrol engines have a lower fuel consumption than naturally aspirated engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, supercharged petrol engines have a greater fuel consumption than naturally aspirated engines.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Increased intake pressure and temperature reduces ignition delay and decreases flame speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, increased intake pressure and temperature reduce ignition delay and increases flame speed.

5. The increased flame speeds make the petrol engine more sensitive to fuel-air ratio and engine cannot run on strong mixtures without knock.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, the increased flame speeds make the petrol engine more sensitive to fuel-air ratio and engine cannot run on weak mixtures without knock.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Rich mixtures are used to control detonation, which further increases the specific fuel consumption of the engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. The ignition timings and thermal load on the engine affect the knock limit of CI engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, in fact the ignition timings and thermal load on the engine affect the knock limit of SI engine.
advertisement

8. The ignition must be retarded at high intake pressure and temperature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. The power developed by the turbocharger is not sufficient to drive the compressor, and overcome its mechanical friction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the power developed by the turbocharger is sufficient to drive the compressor, and overcome its mechanical friction.
advertisement

10. The loss in piston work due to the early opening of the exhaust valve is less than offset by better charging and scavenging of the engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, in fact, the loss in piston work due to the early opening of the exhaust valve is more than offset by better charging and scavenging of the engine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.