IC Engine Questions and Answers – Combustion in C.I. Engine

«
»

This set of Basic IC Engine Questions and Answers focuses on “Combustion In C.I. Engine”.

1. In CI engine, combustion occurs by the high temperature produced by the compression of the air.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. In the CI engine, the intake is air alone and the fuel is injected at high pressure in the form of fine droplets at the start of compression.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but actually, in the CI engine, the intake is air alone and the fuel is injected at high pressure in the form of fine droplets near the end of compression.

3. What are the phases of CI engine combustion?
a) ignition delay period
b) period of rapid combustion
c) period of controlled combustion
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The three phases of CI engine combustion are
i) ignition delay period
ii) period of rapid combustion
iii) period of controlled combustion.
advertisement
advertisement

4. The rate of pressure rise depends on the amount of fuel present at the end of delay period, degree of turbulence, fineness of atomization and spray pattern.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Which of the following factors affecting combustion in the CI engine?
a) ignition quantity of fuel
b) injection pressure of droplet size
c) injection advance angle
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The factors affecting combustion in CI engine are
i) ignition quantity of fuel
ii) injection pressure of droplet size
iii) injection advance angle
iv) compression ratio
v) intake temperature
vi) jacket water temperature
vii) intake pressure
vii) engine speed
ix) load and air to fuel ratio
x) engine size
xi) type of combustion chamber.
advertisement

6. Which of the following factors affecting combustion in the CI engine?
a) compression ratio
b) intake temperature
c) jacket water temperature
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The factors affecting combustion in CI engine are
i) ignition quantity of fuel
ii) injection pressure of droplet size
iii) injection advance angle
iv) compression ratio
v) intake temperature
vi) jacket water temperature
vii) intake pressure
vii) engine speed
ix) load and air to fuel ratio
x) engine size
xi) type of combustion chamber.

7. Which of the following factors affecting combustion in the CI engine?
a) intake pressure
b) engine speed
c) load and air to fuel ratio
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The factors affecting combustion in CI engine are
i) ignition quantity of fuel
ii) injection pressure of droplet size
iii) injection advance angle
iv) compression ratio
v) intake temperature
vi) jacket water temperature
vii) intake pressure
vii) engine speed
ix) load and air to fuel ratio
x) engine size
xi) type of combustion chamber.
advertisement

8. Towards the end of the compression stroke when injection of the fuel into the combustion chamber commences, the quantity of fuel discharged is spread out over a predetermined period.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. The rate of burning does not depend on the relative movement of the burning droplets to the surrounding air charge.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the rate of burning depends on the relative movement of the burning droplets to the surrounding air charge.
advertisement

10. In CI engines fuel is injected into the combustion chamber at about 15ºC ___________ TDC during compression stroke.
a) after
b) before
c) at
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice basic questions and answers on all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter