IC Engine Questions and Answers – Hydrogen Engine

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrogen Engine”.

1. Hydrogen has very ______________ density both as gas and as liquid.
a) high
b) low
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In both gas and in liquid form, hydrogen has very low density.
advertisement

2. Hydrogen engine operate on ____________ throttling.
a) very little
b) very high
c) without
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Very high throttling is required in a hydrogen engine operation.

3. The power output of hydrogen engine is limited by ___________
a) detonation and knocking
b) pre-ignition and back flash
c) pre-ignition and detonation
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The power output of the hydrogen engine is limited by pre-ignition and back flash because detonation and knocking do not occur in the hydrogen engine.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Hydrogen gas has less than _______________ the density of air.
a) 1/12th
b) 1/10th
c) 2/3rd
d) 1/3rd
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. The heating value per unit volume of hydrogen gas is less than ______________ that of air.
a) 1/12th
b) 1/10th
c) 2/3rd
d) 1/3rd
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

6. Hydrogen can be used in S.I. engines by ___________
a) manifold induction
b) direct introduction of hydrogen into the cylinder
c) supplementing gasoline
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. Hydrogen is _____________ reactive fuel.
a) highly
b) non
c) less
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. Natural gas obtained from oil wells is known as ___________
a) dry gas
b) wet gas
c) casing head gas
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Another name for natural gas obtained from oil wells is casing head gas.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.