IC Engine Questions and Answers – Measurement and Testing

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement and Testing”.

1. What are the basic measurement and testing parameters?
a) friction power
b) indicated power
c) brake power
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In order to achieve less cost of production, improve efficiency and power output, the important measurement and testing parameters are employed. These are
i) friction power
ii) indicated power
iii) brake power
iv) fuel consumption
v) air flow
vi) speed
vii) exhaust and coolant temperature
viii) emissions
ix) noise
x) combustion phenomenon.
advertisement

2. What are the basic measurement and testing parameters?
a) fuel consumption
b) air flow
c) speed
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In order to achieve less cost of production, improve efficiency and power output, the important measurement and testing parameters are employed. These are
i) friction power
ii) indicated power
iii) brake power
iv) fuel consumption
v) air flow
vi) speed
vii) exhaust and coolant temperature
viii) emissions
ix) noise
x) combustion phenomenon.

3. _____________ is the difference between indicated and brake power of an engine.
a) Air flow
b) Emissions
c) Friction power
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The difference between the indicated and the brake power of an engine is defined as friction power, whereas air flow and emissions are related to combustion processes.
advertisement
advertisement

4. _____________ is also known as fuel rate extrapolation method.
a) Morse test
b) Motoring test
c) Willan’s line method
d) Retardation test
View Answer

Answer: c
Explanation: The another name for Willan’s line method is fuel rate extrapolation method.

5. The internal losses in an engine are ____________
a) pumping losses
b) brake losses
c) combustion losses
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: There are only two internal losses, pumping losses and friction losses. During the inlet and exhaust stroke the gaseous pressure on the piston is greater on its forward side, hence during both strokes the piston must be moved against a gaseous pressure, and this causes pumping loss.
advertisement

6. In Morse test, the engine is first run at the required speed by adjusting the throttle in ___________
a) CI engine
b) SI engine
c) CI & SI engine
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: While performing the morse test, the engine is first run at the required speed by adjusting the throttle in SI engine whereas the pump rack is adjusted in the CI engine.

7. The density of the fuel is dependent on temperature which can vary a wide range from ___________
a) 10 ºC to 70 ºC
b) -10 ºC to 70 ºC
c) 20 ºC to 80 ºC
d) -20 ºC to 80 ºC
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally the density of the fuel is dependent on temperature which can vary a wide range from -10 ºC to 70 ºC giving rise to a error in measurement.
advertisement

8. Larger range of flow can be measured without pressure head being too ___________ in a viscous flow meter.
a) small
b) large
c) deep
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: An advantage of viscous flow meter is that larger range of flow can be measured without pressure head being too small.

9. The indicated power for multi-cylinder engine will be same as that of a single cylinder engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The indicated power for multi-cylinder engine is always greater than that of a single cylinder engine.
advertisement

10. If the speed of the engine is increased, the indicated power will ____________
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Speed is directly proportional to indicated power, so when the speed of the engine is increased, the indicated power will also increase.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter