IC Engine Questions and Answers – Otto Cycle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Otto Cycle”.

1. The thermal efficiency of a standard Otto cycle for a compression ratio of 5.5 will be ___________
a) 25%
b) 50%
c) 70%
d) 100%
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. The efficiency of an Otto cycle is increased by increasing ___________
a) pressure ratio
b) compression ratio
c) temperature ratio
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. The Otto cycle consists of ___________
a) two constant pressure processes and two constant volume processes
b) two constant pressure and two constant entropy processes
c) two constant volume processes and two constant entropy processes
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The thermal efficiency of theoretical Otto cycle ___________
a) decreases with increase in compression ratio
b) increases with decrease in compression ratio
c) does not depends upon the pressure ratio
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. What is the work output of the theoretical Otto cycle?
a) increases with increase in compression ratio
b) increases with increase in pressure ratio
c) increases with increase in compression & pressure ratio
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The mean effective pressure of an Otto Cycle increases with an increase in ___________
a) pressure ratio
b) compression ratio
c) temperature ratio
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The mean effective pressure of an Otto Cycle is directly proportional to its compression ratio, so it increases with an increase in compression ratio.

7. In Otto cycle, heat addition takes place at ___________
a) constant temperature
b) constant pressure
c) constant volume
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

8. If compression ratio of an engine working on Otto cycle is increased from 5 to 6, its air standard efficiency will increase by ___________
a) 1%
b) 20%
c) 16.67%
d) 8%
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

9. If the compression ratio of an engine working on Otto cycle is increased from 5 to 7, the percentage increase in efficiency will be ___________
a) 2%
b) 4%
c) 8%
d) 14%
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

10. The constant volume cycle is also called ___________
a) Carnot cycle
b) Joule cycle
c) Diesel cycle
d) Otto cycle
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.